tisdag 22 december 2009

God jul och julig fruktkräm

God jul alla fina läsare! Hoppas att ni får en härlig, fridfull julhelg! Bjuder nu på ett recept på fruktkräm lagad på torkad frukt. Det är tradition i många finländska hem att servera denna kräm till efterrätt tillsammans med vispad grädde eller som tillbehör till risgrynsgröten! Krämen kan tillagas på blandad torkad frukt, katrinplommon eller russin.
Ha nu en riktigt härlig jul, nu tar jag jullov!

Julig fruktkräm

250 gram blandad torkad frukt
1,5 dl socker
4 dl vatten + 12 dl vatten
Skalet och saften från en apelsin
1 kanelstång
2 msk potatismjöl + lite vatten

Häll över den torkade frukten i en bunke. Koka upp 4 dl vatten och häll över den torkade frukten. Täck med plastfolie och låt stå över natten. Koka upp 12 dl vatten, socker, kanelstång, apelsinskal och den torkade frukten. Koka tills frukten flyter upp. Lyft upp frukten i en skål, rensa bort apelsinskal och kanelstång. Red fruktsaften med potatismjöl utrört i lite vatten, vispa ner kraftigt. Lyft bort från plattan när första bubblan dyker upp. Häll över i skålen med frukten. Strö på socker på ytan så att ingen hinna bildas. Servera med en klick vispad grädde eller till risgrynsgröt.

20 kommentarer:

 1. God jul vännen, hoppas du får en riktigt mysig jul!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 2. Alltså fruktsoppa minns jag att min mamma gjorde mycket när jag va liten, dock va det inte så populärt.
  Tro inte jag ha prövat äta det sen dess..
  Hppas ni haft en härlig jul
  Kram Therese

  SvaraRadera
 3. Kikar in för att önska dig och din familj ett Gott Nytt År!!!
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 4. Ett riktigt Gott Nytt Tårt-År önskar jag dig, kram Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Anna! och gott nytt år & god fortsättning å allt! :) Hoppas nyårsfirandet varit toppen, och så önskar jag såklart att vi får ett lika roligt matbloggar-år ihop 2010 som tidigare! Stor kram från mig!

  SvaraRadera
 6. Låter spännande!

  God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
  Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

  SvaraRadera
 8. Åh det här påminner mej om krämen en tant brukade bjuda mej på då jag jobbade i hemtjänsten! Mycket gott faktiskt :)

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Hoppas allt är bra med dig!!
  Du har fått en Award av mig.
  Kika in på min sida.
  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 10. Hej,
  fin blogg! Jag undrar om du skulle vara intresserad av att lansera en tävling på Frostrosor.

  Hör av dig! :)
  Adrian

  adrian@prontocommunication.se

  SvaraRadera
 11. Du har fått en award från mig, kika in på min blogg så får du se!

  //Linda

  SvaraRadera
 12. Du har fått en award från mig, kika in på min blogg så får du se!

  //Linda

  SvaraRadera
 13. Älskar torkad-fruktkräm, helt fantastiskt! Skulle bara vilja passa på att framföra mina önskningar om fortsatt mysiga inlägg om det är tillåtet;) om inte annat vill jag önska dig ett härligt nytt år!
  Ps.har kollat in på din blogg x antal gånger det här året men den juliga fruktkrämen har troget tittat mig i ögonen varje gång;).Ds

  SvaraRadera
 14. mums sån frukkräm gjorde alltid mamma till oss när vi var små!
  Här har du en till som delar ditt matintresse och älskar att blogga om det=)

  Mat är min passion!

  Kram Erica

  SvaraRadera
 15. Åh vilken trevlig hemsida, med en massa recept som verkar goda! Fina bilder! Jag kommer tillbaka!

  Hälsningar Maritha

  SvaraRadera
 16. Hej!!

  Kikar in här lite då och då...
  Hoppas att allt är bra med dig och familjen!

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 17. Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken... http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag...

  SvaraRadera
 18. Den här krämen blir jättegod med vispad grädde till. Riktig juldessert från min barndom. Nu vill mina barn (vuxna) ha det till jul, som de fick som barn. och det var populärt! Traditionen går vidare...

  SvaraRadera
 19. Hej, du! Nu är jag här och lånar inspiration igen, ska försöka göra en kokbok med 50-talsmat till mina barn, får jag låna bilden på din fruktkräm?
  jag kan skicka dig recept på blåbärs- och lingongröt i stället!
  hälsa Ante!
  Evalisa

  SvaraRadera
 20. Evalisa: Ja, varsågod! Bara att låna! Blåbärs- och lingongröt låter gott! Det tar jag gärna receptet på! Är det som klappgröt?

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.