söndag 22 december 2013

Mandelmusslor med karamelliserad mjölk och lingon


Mandelmusslor – hör det  till julen i din familj? Egentligen inte till min men jag har lärt mig att göra och äta mandelmusslor i vuxen ålder. I år testade jag att göra mandelmusslorna utan vetemjöl, och det var inte speciellt svårt nu när det finns gott om lchf-recept att hämta inspiration från. Det gick suveränt helt enkelt. Fyllningen blev inte heller den riktigt klassiska utan jag klickade på karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk, som man kokar i vattenbad eller färdig karamelliserad på burk, en klick grädde (använda sojagrädde) och så lite lingon och kanel på toppen! Juligt och gott! Karamell och lingon är ju en suverän kombo!

Ett tips är att göra mandelmusslorna i smååå formar – jag föredrar denna som är liten men naggande god! Då kan man ta två - eller så orkar man även med andra saker från gottebordet! 

PS. Mandelmusslorna kan enkelt göras mjölkfria om man byter ut smöret i degen mot mjölkfritt margarin. Det finns ingen motsvarighet till karamelliserad mjölk men sojagrädde och sylt är exempel på bra mjölkfria alternativ. DS. 

Mandelmusslor – glutenfria, cirka 20 stycken små

75 gram smör
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 ägg
1 msk socker
Smör/margarin till formarna

Fyllning:
1 dl karamelliserad mjölk (finns färdig på konservburk, eller så kan du koka din egen av kondenserad mjölk)
1 dl vispgrädde
1 dl lingon
Kanel

Börja med att smörja formarna. Vispa ihop smör, mandelmjöl, fiberhusk och socker. Blanda därefter ner ägget.  Ställ degen att stelna i kylskåp i 15 minuter. Rulla 20 jämnstora bollar av degen och tryck ut de i formarna. Grädda på 200 grader i 6-8 minuter. Låt mandelmusslorna svalna i sina formar, lossa därefter dem ur formarna och lägg på galler. Låt mandelmusslorna torka på eftervärmen i ugnen så att de blir spröda.

Klicka på karamelliserad på varje mandelmussla och klicka över grädde eller spritsa i fina mönster. Strö över lingonen och pudra på med kanel.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.