lördag 29 december 2012

3-minuters glass utan glassmaskin



Det går att göra len och god glass utan glassmaskin! Det kräver 3 minuter av dig, och sedan står glassen i frysen och gottar till sig. Du behöver inte röra om under tiden. Det bildas inga iskristaller i glassen. Bara len glass! En bonus för alla äggallergiker är att glassen är äggfri. Smaksättning väljer du själv. 

Till julhelgen gjorde jag en lingonglass genom att följa grundreceptet och tillsätta ett par deciliter lingonsylt. Du väljer själv hur du smaksätter din glass. Jag funderar på citron till nästa gång, kanske redan till nyår?
Grundreceptet kommer härifrån >> Tack Anne! 

Glass på 3 minuter, utan glassmaskin

Grundrecept:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk

Smaksättning: 
2 dl lingonsylt om du ska göra lingonglass, annars valfri smaksättning: t.ex. sylt, bär, choklad, nötter, daim mm

Vispa grädden till mjuka toppar. Rör ner kondenserad mjölk och därefter önskad smaksättning. Häll upp glassmeten t.ex. i  en avlång brödform eller sockerkaksform. Formen behöver inte smörjas, sköljas eller plastas in med plastfolie. Frys in i minst 4 timmar. Det går bra att göra kulor av glassen med ett kuljärn eller att värma upp hela formen, stjälpa upp glassen och skiva upp den.



 

25 kommentarer:

  1. Oj, vad enkelt! Måste testas eftersom jag ÄLSKAR glass:)

    Gott Nytt År!

    Hälsn. Ann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott nytt år till dig också Ann!

      Radera
  2. Mån där glassen är genial, testade i somras. Underbart krämig och len :)

    SvaraRadera
  3. Blir en glass till nyår med karamelliserad mjölk, fick ju en burk som va färdig kokt ja..

    SvaraRadera
  4. Åh,det lät ju riktigt smart och dessutom riktigt gott, blir att lägga på minnet.

    SvaraRadera
  5. Men vilken spännande och snabbgjord glass! Magen får kanske lida lite med laktosen men men... ;)

    God fortsättning! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ajaj, stackars magen om du utsätter den för detta. Har hört att kondenserad mjölk innehåller en massa laktos. Du kanske kan koka egen laktosfri kondenserad mjölk, har för mig att jag sett recept på nätet.

      Radera
  6. Ok, du som är så duktig på att baka. Om jag vill smaksätta med cocos, tror du jag kan ha cocosmjölk i? Lite grann bara.... Tänkte rosta cocosflingor för att få fram mer smak.
    Tror du det kan vara gott?

    Tack för en bra blogg! Finns alltid ngt gott att inspireras av :)

    Hälsn Ann (för andra gången idag) hahaha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir säkert gott men... Kokosmjölk kanske innehåller för mycket vatten, du behöver hellre något koncentrerat. Har du någon kokoslikör/rom? T.ex. Malibu. Har själv inte provat men tänker mig att du funkar bättre.
      Ett annat alternativ är att prova kokosgrädde. Osäker på om det är lätt att få tag i mataffären. Men annars köp ett par burkar kokosmjölk, skaka inte burkarna, öppna och lyft försiktigt av det översta tjocka lagret. Det är kokosgrädden, som du ska använda. Resten använder du inte till glassen. Sen kan du komplettera med rostad kokos också. Ica Eco-kokosen är klart godast, och ekologisk kokos överhuvudtaget.
      Lycka till!

      Radera
    2. Tusen tack för tipset! Nu ska jag ställa mig i köket och exprimentera:)
      Sambon ville ha punch i sin glass...
      Så det blir cocoskräm/cocosflingor i halva satsen och punch i resten:)

      GOTT NYTT 2013

      Ann:)

      Radera
  7. Vilket jättebra recept, snabbt, enkelt och varierbart, vi gillar!

    SvaraRadera
  8. Jag trodde glassen var helt klar på 3 minuter... Vad tänkte jag... Låter supersmidigt även om jag får bärga mig medan glassen fryses ;-) Skulle nog kalla dig mer smart än lat, inte sant?! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah... förlåt! Falsk marknadsföring. Ska du ha färdig glass på 3 minuter, får du nog köra frysta mangotärningar med kesella vanilj och lite limejuice. Blir mango-mjukglass. Smart-lat då :-D

      Radera
  9. Låter enkelt och gott och jag har faktiskt en burk kondenserad mjölk hemma. Hm kanske ska tänka om med efterrätten i morgon.
    Mjölken ska alltså inte tillreda på något sätt innan den rörs ner?

    Gott Nytt år på dig / Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, bara att öppna burken och röra ner i den vispade grädden. Jag har gjort en med citronsmaksättning ikväll (limoncellor, citronskal, pressad citron och citronolja).

      Radera
    2. Åh då ska jag göra den i morgon :)
      Tack!!

      Radera
  10. Mmm vad gott:)
    Gott nytt år!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Måste man koka mjölken först eller kan man bara häva i den direkt?

    SvaraRadera
  12. det var inget, läste kommentarerna efteråt.

    SvaraRadera
  13. Vad är kondenserad mjölk?
    Jag har läst det i flera recept, men aldrig använt det.
    Kan man ha vanlig standardmjölk ist för kondenserad mjölk?

    /Mia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mia,
      Kondenserad mjölk är koncentrat av mjölk. Jag har förstått att det tillverkas genom att man låter vatten dunsta från mjölken. Den kondenserade mjölken skulle jag beskriva som söt (väldigt söt), trögflytande och klibbig, ljusgul och smaken liknar ljus kolasås. Säljs i konservburkar, finns vid bakhyllan i alla vanliga mataffärer, även de mindre.
      Nästa steg är karamelliserad mjölk. Det får man om man kokar konservburken med den koncentrerade mjölken i vattenbad. Då får man tjock kolasås. Det brukar också användas i bakning. Numera kan man även köpa karamelliserad mjölk på konservburk.

      Så nu när du ska kika i bakhyllan, så var noga med skillnaden på kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk.
      Till glassen ska du använda kondenserad mjölk.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.