Det går att göra len och god glass utan glassmaskin! Det kräver 3 minuter
av dig, och sedan står glassen i frysen och gottar till sig. Du behöver inte
röra om under tiden. Det bildas inga iskristaller i glassen. Bara len glass! En
bonus för alla äggallergiker är att glassen är äggfri. Smaksättning väljer du
själv.
Till julhelgen gjorde jag en lingonglass genom att följa grundreceptet
och tillsätta ett par deciliter lingonsylt. Du väljer själv hur du smaksätter
din glass. Jag funderar på citron till nästa gång, kanske redan till nyår?
Grundreceptet kommer härifrån >> Tack Anne!
Glass på 3 minuter, utan glassmaskin
Grundrecept:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
Smaksättning:
2 dl lingonsylt om du ska göra lingonglass, annars valfri
smaksättning: t.ex. sylt, bär, choklad, nötter, daim mm
Vispa grädden till mjuka toppar. Rör ner kondenserad mjölk
och därefter önskad smaksättning. Häll upp glassmeten t.ex. i
en avlång brödform eller sockerkaksform. Formen behöver inte smörjas, sköljas eller plastas in med plastfolie. Frys in i minst 4 timmar. Det
går bra att göra kulor av glassen med ett kuljärn eller att värma upp hela
formen, stjälpa upp glassen och skiva upp den.
Oj, vad enkelt! Måste testas eftersom jag ÄLSKAR glass:)
SvaraRaderaGott Nytt År!
Hälsn. Ann
Gott nytt år till dig också Ann!
RaderaMån där glassen är genial, testade i somras. Underbart krämig och len :)
SvaraRaderaJamen visst!
RaderaBlir en glass till nyår med karamelliserad mjölk, fick ju en burk som va färdig kokt ja..
SvaraRaderaSpännande!
RaderaÅh,det lät ju riktigt smart och dessutom riktigt gott, blir att lägga på minnet.
SvaraRaderaGör så! :-)
RaderaMen vilken spännande och snabbgjord glass! Magen får kanske lida lite med laktosen men men... ;)
SvaraRaderaGod fortsättning! :)
Ja, ajaj, stackars magen om du utsätter den för detta. Har hört att kondenserad mjölk innehåller en massa laktos. Du kanske kan koka egen laktosfri kondenserad mjölk, har för mig att jag sett recept på nätet.
RaderaOk, du som är så duktig på att baka. Om jag vill smaksätta med cocos, tror du jag kan ha cocosmjölk i? Lite grann bara.... Tänkte rosta cocosflingor för att få fram mer smak.
SvaraRaderaTror du det kan vara gott?
Tack för en bra blogg! Finns alltid ngt gott att inspireras av :)
Hälsn Ann (för andra gången idag) hahaha
Det blir säkert gott men... Kokosmjölk kanske innehåller för mycket vatten, du behöver hellre något koncentrerat. Har du någon kokoslikör/rom? T.ex. Malibu. Har själv inte provat men tänker mig att du funkar bättre.
RaderaEtt annat alternativ är att prova kokosgrädde. Osäker på om det är lätt att få tag i mataffären. Men annars köp ett par burkar kokosmjölk, skaka inte burkarna, öppna och lyft försiktigt av det översta tjocka lagret. Det är kokosgrädden, som du ska använda. Resten använder du inte till glassen. Sen kan du komplettera med rostad kokos också. Ica Eco-kokosen är klart godast, och ekologisk kokos överhuvudtaget.
Lycka till!
Tusen tack för tipset! Nu ska jag ställa mig i köket och exprimentera:)
RaderaSambon ville ha punch i sin glass...
Så det blir cocoskräm/cocosflingor i halva satsen och punch i resten:)
GOTT NYTT 2013
Ann:)
Vilket jättebra recept, snabbt, enkelt och varierbart, vi gillar!
SvaraRaderaMe too!
RaderaJag trodde glassen var helt klar på 3 minuter... Vad tänkte jag... Låter supersmidigt även om jag får bärga mig medan glassen fryses ;-) Skulle nog kalla dig mer smart än lat, inte sant?! :-)
SvaraRaderaAh... förlåt! Falsk marknadsföring. Ska du ha färdig glass på 3 minuter, får du nog köra frysta mangotärningar med kesella vanilj och lite limejuice. Blir mango-mjukglass. Smart-lat då :-D
RaderaLåter enkelt och gott och jag har faktiskt en burk kondenserad mjölk hemma. Hm kanske ska tänka om med efterrätten i morgon.
SvaraRaderaMjölken ska alltså inte tillreda på något sätt innan den rörs ner?
Gott Nytt år på dig / Lena
Nej, bara att öppna burken och röra ner i den vispade grädden. Jag har gjort en med citronsmaksättning ikväll (limoncellor, citronskal, pressad citron och citronolja).
RaderaÅh då ska jag göra den i morgon :)
RaderaTack!!
Mmm vad gott:)
SvaraRaderaGott nytt år!!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Hej!
SvaraRaderaMåste man koka mjölken först eller kan man bara häva i den direkt?
det var inget, läste kommentarerna efteråt.
SvaraRaderaVad är kondenserad mjölk?
SvaraRaderaJag har läst det i flera recept, men aldrig använt det.
Kan man ha vanlig standardmjölk ist för kondenserad mjölk?
/Mia.
Hej Mia,
RaderaKondenserad mjölk är koncentrat av mjölk. Jag har förstått att det tillverkas genom att man låter vatten dunsta från mjölken. Den kondenserade mjölken skulle jag beskriva som söt (väldigt söt), trögflytande och klibbig, ljusgul och smaken liknar ljus kolasås. Säljs i konservburkar, finns vid bakhyllan i alla vanliga mataffärer, även de mindre.
Nästa steg är karamelliserad mjölk. Det får man om man kokar konservburken med den koncentrerade mjölken i vattenbad. Då får man tjock kolasås. Det brukar också användas i bakning. Numera kan man även köpa karamelliserad mjölk på konservburk.
Så nu när du ska kika i bakhyllan, så var noga med skillnaden på kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk.
Till glassen ska du använda kondenserad mjölk.