fredag 28 december 2012

Orientaliskt inspirerad kycklinggryta (kryddig och mild)



Dags att reta smaklökarna med något annat än julmat, tänkte jag och slängde ihop en kycklinggryta. Framimproviserad helt och hållet men härligt kryddig och ändå mild! Det här är en ny favorit hemma, som vi nog kommer att laga fler gånger! Spana in kryddningen och gör något liknande för att piffa upp middagarna! Eller varför inte tjuva receptet rakt av!

Och jag vet, det är detta med att hitta på namn på rätterna. Ni som kan mer än jag, kan man kalla denna gryta för orientalisk? Eller blir det åt pepparn fel? Rätta och tipsa om andra förslag!

Nu sitter killarna framför tvn och trycker i sig popcorn – fredagsmys a la barn!

Dig önskar jag en skön start på helgen!

Orientalisk kycklinggryta (kryddig och mild), 4 portioner

500-600 gram kycklingfilé
1 gul lök
Olja och smör (eller mjölkfritt margarin) till stekning
2 tsk spiskummin (malen)
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
½ tsk kanel
1 kycklingbuljongtärning (fond du chef, dallerbit)
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde eller mjölkfritt alternativ (t.ex. Oatly iMat)
1 morot
2 msk russin
5 torkade aprikoser
2 msk mango chutney

Skiva löken tunt och fräs den i olja och smör tillsammans med kryddorna i några minuter. Använd en stekpanna eller en gryta. Rör om då och då. Strimla kycklingen. Lyft löken åt sidan och fräs sedan kycklingen i pannan. Lägg därefter i löken igen. Lägg i buljongen, vattnet och grädden. Dra ner på värmen. Låt småputtra. Strimla aprikoserna och tillsätt dem tillsammans med riven morot och russinen. Låt småputtra några minuter till, rör därefter i mango chutneyn och servera med basmatiris.


6 kommentarer:

  1. Låter som en riktigt spännande kryddning som är värd att testa.

    SvaraRadera
  2. Den där måste jag testa, men det blir nog inte förrän nästa år! *skratt* Här har vi en rätt lugn och skön helg, vi ser alla Rocky-filmer och är nostalgiska. Ha en fortsatt skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir nog svårt att hinna med så mycket mer detta år. Låter som en härlig helg! Önskar dig en fin söndag!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.