Natten går tunga fjät… Ja, nu ikväll har jag och sönerna
lussat för pappa i familjen. Killarna var så söta i sina tomtekläder och jag
själv ursnygg i min brudklänning (äger inget lucialinne) som jag fortfarande efter
10 år som gifta kan ha. *harkel harkel* Ja, att jag inte kan dra upp dragkedjan
helt är det väl ingen som lägger märke till!
Lussebullsbak blev det redan förra veckan! Saftigaste
lussebullarna bakar man ju med lite kesella men med mjölkproteinallergi här
hemma så blev det bullbak på havremjölk. Goda blev de också. Och i år har jag
inte ork att göra två varianter heller.
Och nu till DAGENS BAKTIPS!
Pensla bullarna – det gör man EFTER
GRÄDDNING! Snyggaste, blankaste ytan blir det då! Andra anledningar är pensling
efter gräddning kapslar in fukten bättre, så att man får saftiga bullar länge.
Inte att förglömma, när man nu låtit sina bullar jäsa sig höga och fina, varför
då ta och trycka ner de med bullpenseln precis innan gräddning? Så pensling
efter rekommenderar jag. Och kör ni pärlsocker på, så tar ni det också efter
ugnen. Sitter hur bra som helst! Pärlsocker tar jag på mina saffranssnurror med
kokosfyllning! Nedan ser ni även hur jag gör fyllningen till dem!
Nu ska jag ta och skriva klart julkorten! Önskar er en
fortsatt fin lucia!
Mjölkfria lussekatter (och andra figuriner däribland lussekaniner)
5 dl havremjölk
1 paket jäst (jag använder alltid den blå jästen, oavsett bakning)
150 gram mjölkfritt margarin
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Russin efter tycke och smak
Ägg till pensling
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll därefter över havremjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt inte allt mjöl åt gången, så att inte din deg blir för hård. Arbeta degen i runt 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Spara ¼ till kokossnurrorna. Dela resten av degen i 30-35 bitar. Rundriv bitarna och låt de jäsa i 5-10 minuter. Rulla sedan ut bitarna till cirka 10 cm långa maskar. Låt alla maskar jäsa under plastfolie i 10 minuter. Ta därefter fram en mask i taget och rulla ut så att de blir cirka 25 cm långa. Snurra till lussekatter.
Om du vill göra bullar som ser ut som katter, klipper du av en trekant på bullen (öron) när du rundrivit den. Dekorera med russin. Tänk på att trycka russinen långt ner.
Om du vill göra lussekaniner, behåller du masken 10 cm lång och klipper längs med den, så att du får öron.
Låt jäsa under bakduk innan du gräddar.
Grädda på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg.
Om du vill göra en kokosfyllning gör du den så här:
Kokosfyllning:
50 gram mjölkfritt margarin
3 msk kokos
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 nypa salt
Rör ihop ingrediensera. Kavla ut deg, bred på fyllning och rulla ihop på samma sätt som när du bakar kanelbullar. Skär i bitar, platta till med handen och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter innan gräddning. Grädda även dessa på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg. Pudra över florsocker när bullarna svalnat.
1 paket jäst (jag använder alltid den blå jästen, oavsett bakning)
150 gram mjölkfritt margarin
2 paket saffran (mortla saffranet tillsammans med 1 sockerbit)
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Russin efter tycke och smak
Ägg till pensling
Smula jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Häll därefter över havremjölken samt saffranet och värm fingervarmt. Detta häller du sedan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt därefter mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt inte allt mjöl åt gången, så att inte din deg blir för hård. Arbeta degen i runt 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Spara ¼ till kokossnurrorna. Dela resten av degen i 30-35 bitar. Rundriv bitarna och låt de jäsa i 5-10 minuter. Rulla sedan ut bitarna till cirka 10 cm långa maskar. Låt alla maskar jäsa under plastfolie i 10 minuter. Ta därefter fram en mask i taget och rulla ut så att de blir cirka 25 cm långa. Snurra till lussekatter.
Om du vill göra bullar som ser ut som katter, klipper du av en trekant på bullen (öron) när du rundrivit den. Dekorera med russin. Tänk på att trycka russinen långt ner.
Om du vill göra lussekaniner, behåller du masken 10 cm lång och klipper längs med den, så att du får öron.
Låt jäsa under bakduk innan du gräddar.
Grädda på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg.
Om du vill göra en kokosfyllning gör du den så här:
Kokosfyllning:
50 gram mjölkfritt margarin
3 msk kokos
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
1 nypa salt
Rör ihop ingrediensera. Kavla ut deg, bred på fyllning och rulla ihop på samma sätt som när du bakar kanelbullar. Skär i bitar, platta till med handen och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter innan gräddning. Grädda även dessa på 200-225 grader i 8-10 minuter. Pensla de nygräddade bullarna med ägg. Pudra över florsocker när bullarna svalnat.
Vilket mysigt lussefirande! Och du var en jättefin Lucia! :)
SvaraRaderaOch tack för tipset om penslingen av lussekatterna, det ska jag lägga bakom örat.
Underbar bild! kram på dig Frostrosen! Du skriver verkligen en jättebra blogg. En polare till mig länkade den på facebook för ett tag sedan och nu följer jag din blogg varje dag efter jobbet. Kan lixom inte låta bli :-) Du skriver så bra. Vi gör gärna ett länkbyte med dig, är du intresserad så är min mail lina@synapswebb.se :-)
SvaraRadera/Lina
kram <3
Vilket mysigt luciafirande ni ordnade : ) Dina lussekatter ser helt perfekta ut : ) wow kram, Sofia
SvaraRaderaså fina ni är!
SvaraRaderaSå söta ni är! Och fina lussebullar!
SvaraRaderaSå mysigt och vad fina ni är :) Fin klänning! (jag tror inte jag får på mig min brudklänning nu...) Tack för tipset om pensling, det ska jag testa! Nu ska jag mysa med min sjukling. Ha det gott!
SvaraRaderaHittade hit via Kryddburken. Inser att jag hittat en till "farlig" blogg med massa godsaker som bara måste bakas/lagas. Hälsningar Anne.
SvaraRaderaMen åh vad mysigt och vad jättefina ni är!
SvaraRaderaLena från make a head food
Perfekta lussebullar, ska ta till mig det tipset till nästa jul. En underbart vacker bild, så stämningsfull! Stor julkram till dig Anna.
SvaraRadera