I förrgår kväll flyttade julen in hos oss! Ja, det var då jag
bakade mina finska jullimpor. Den doften som sprider sig, får en att slängas
tillbaks till barndomen och minnas när mamma bakade jullimpor just dagarna
innan jul. Fantastiskt vad dofter kan väcka minnen! Jullimpor är ett måste i
vår familj – gjorda på rågsikt, vetemjöl, farinsocker, sirap och julens
kryddor.
Receptet har ni fått flera år i rad, men det tål alltid att
lyftas fram på nytt!
Ha en fin fin kväll!
Finsk jullimpa, 3 limpor
5 dl mjölk eller havredryck
200 gram brun farin
½ dl brödsirap eller mörk sirap
2 ägg
1 tsk anis
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 paket (50 gram) jäst
500 gram rågsikt
500 gram vetemjöl
2 tsk salt
Till pensling:
½ dl mörk sirap
½ dl ljummet vatten
liten skvätt kaffe (för färgen, kan uteslutas)
Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa ihop farin, råsocker, brödsirap och äggen i en stor degbunke. Tillsätt de stötta kryddorna. Häll över mjölken i degbunken. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den lite på bakbordet. Dela den i 3 bitar. Rundriv bitarna och låt jäsa i 10 minuter. Forma till limpor (runda eller avlånga) och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Flytta därefter över till bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med sirapsvattnet innan, under och efter gräddningen. Grädda limporna på 200 grader i cirka 30 minuter.
Vilka härliga limpor! Det hör verkligen till med hembakat bröd till jul. Mamma brukar baka en liknande limpa och själv bakade jag vörtlimpa idag:)
SvaraRaderaDå är vi överens om brödfronten på julbordet! :-)
RaderaOj, så goda de ser ut!! Kanske blir det ett julbak till innan julafton! Lite julgodis ska jag iaf göra. Om jag inte kikar in innan, så önskar jag dig en riktigt god jul!! Din blogg är verkligen rolig att läsa och ger massor av inspiration, så jag tänker hänga kvar.
SvaraRaderaDetsamma till dig Birgit! Hoppas din jul blir riktigt avkopplande! Tack för dina fina ord!
RaderaJättefina limpor! Det blir nog brödbak hemma hos oss idag :)
SvaraRaderaJamen, det hör ju liksom till :-)
RaderaVad fint bröd!
SvaraRaderaPå vårt julbröd svara min syster för brödet :)
Lena från make a head food
Roligt och bra att dela upp uppgifterna lite!
RaderaDetta är exakt vad jag ägnade min torsdagskväll åt att göra. :D Mitt tillvägagångssätt är något annarlunda, men resultatet det samma. Sååå god aär de!
SvaraRaderaJa, mums och lyckost vi som får äta mumsiga bröd!
RaderaRiktigt från en sak till en annan,jag har i många många år sökt ett recept på en fruktig soppa som man äter till risgryns gröten...och nu,efter 10år hittade jag den på din blogg...jag är så glad,det skall bli så gott..julig fruktkräm tror jag att du kallade den..
SvaraRaderaJa, vad härligt att du lyckades hitta det! Ja, fruktkräm, katrinplommonkräm och russinsoppa är ju klassiska tillbehör till risgrynsgröten åtminstone i Finland!
RaderaHej :) Länge sen jag tittade in men nu hittade jag igen adressen hit, så kul! Har ju alltid gillat din blogg :) De här jullimporna låter hur goda som helst och ser så höga och fina ut! Ska julbaka hela söndagen och jag håller med hembakt limpa är ett måste på julbordet!
SvaraRaderaÖnskar dej en riktigt god och mysig jul :) / Sandra
Hej Sandra! Vad roligt du hittat hit igen! Kul att du är igång igen med bloggandet, misstänker jag? Måste genast in till dig och kika!
RaderaOch jag bakade också jullimpor i veckan! :) Mumsfilibabba!
SvaraRaderaMumsigt värre är det ju! Synd att ögat ofta äter mer än vad magen orkar!
RaderaÅh... Det är något visst med dofterna från alla julens bakningar. Underbart!
SvaraRaderaJa, dofter och smaker gör verkligen något för minnet. Så många fina människor man kan minnas bara genom god mat!
SvaraRaderaEn riktigt GOD JUL till dej!
Just vid jul är det extra gott med hembakt bröd... Dessa ser ju kanon ut! :)
SvaraRaderaHa en riktigt fin jul nu, du och hela familjen! Kramar!
Min mamma bakar alltid siktkakor med anis och fänkålsfrö. Det är galet gott! Mammor är bäst på nåt sätt, eller hur?
SvaraRadera