torsdag 20 december 2012

Ingen jul utan jullimpa



I förrgår kväll flyttade julen in hos oss! Ja, det var då jag bakade mina finska jullimpor. Den doften som sprider sig, får en att slängas tillbaks till barndomen och minnas när mamma bakade jullimpor just dagarna innan jul. Fantastiskt vad dofter kan väcka minnen! Jullimpor är ett måste i vår familj – gjorda på rågsikt, vetemjöl, farinsocker, sirap och julens kryddor.

Receptet har ni fått flera år i rad, men det tål alltid att lyftas fram på nytt!

Ha en fin fin kväll!

Finsk jullimpa, 3 limpor

5 dl mjölk eller havredryck
200 gram brun farin
½ dl brödsirap eller mörk sirap
2 ägg
1 tsk anis
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
1 paket (50 gram) jäst
500 gram rågsikt
500 gram vetemjöl
2 tsk salt

Till pensling:
½ dl mörk sirap
½ dl ljummet vatten
liten skvätt kaffe (för färgen, kan uteslutas)

Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa ihop farin, råsocker, brödsirap och äggen i en stor degbunke. Tillsätt de stötta kryddorna. Häll över mjölken i degbunken. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den lite på bakbordet. Dela den i 3 bitar. Rundriv bitarna och låt jäsa i 10 minuter. Forma till limpor (runda eller avlånga) och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Flytta därefter över till bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med sirapsvattnet innan, under och efter gräddningen. Grädda limporna på 200 grader i cirka 30 minuter. 


20 kommentarer:

  1. Vilka härliga limpor! Det hör verkligen till med hembakat bröd till jul. Mamma brukar baka en liknande limpa och själv bakade jag vörtlimpa idag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är vi överens om brödfronten på julbordet! :-)

      Radera
  2. Oj, så goda de ser ut!! Kanske blir det ett julbak till innan julafton! Lite julgodis ska jag iaf göra. Om jag inte kikar in innan, så önskar jag dig en riktigt god jul!! Din blogg är verkligen rolig att läsa och ger massor av inspiration, så jag tänker hänga kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detsamma till dig Birgit! Hoppas din jul blir riktigt avkopplande! Tack för dina fina ord!

      Radera
  3. Jättefina limpor! Det blir nog brödbak hemma hos oss idag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, det hör ju liksom till :-)

      Radera
  4. Vad fint bröd!
    På vårt julbröd svara min syster för brödet :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt och bra att dela upp uppgifterna lite!

      Radera
  5. Detta är exakt vad jag ägnade min torsdagskväll åt att göra. :D Mitt tillvägagångssätt är något annarlunda, men resultatet det samma. Sååå god aär de!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mums och lyckost vi som får äta mumsiga bröd!

      Radera
  6. Riktigt från en sak till en annan,jag har i många många år sökt ett recept på en fruktig soppa som man äter till risgryns gröten...och nu,efter 10år hittade jag den på din blogg...jag är så glad,det skall bli så gott..julig fruktkräm tror jag att du kallade den..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad härligt att du lyckades hitta det! Ja, fruktkräm, katrinplommonkräm och russinsoppa är ju klassiska tillbehör till risgrynsgröten åtminstone i Finland!

      Radera
  7. Hej :) Länge sen jag tittade in men nu hittade jag igen adressen hit, så kul! Har ju alltid gillat din blogg :) De här jullimporna låter hur goda som helst och ser så höga och fina ut! Ska julbaka hela söndagen och jag håller med hembakt limpa är ett måste på julbordet!

    Önskar dej en riktigt god och mysig jul :) / Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sandra! Vad roligt du hittat hit igen! Kul att du är igång igen med bloggandet, misstänker jag? Måste genast in till dig och kika!

      Radera
  8. Och jag bakade också jullimpor i veckan! :) Mumsfilibabba!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mumsigt värre är det ju! Synd att ögat ofta äter mer än vad magen orkar!

      Radera
  9. Åh... Det är något visst med dofterna från alla julens bakningar. Underbart!

    SvaraRadera
  10. Ja, dofter och smaker gör verkligen något för minnet. Så många fina människor man kan minnas bara genom god mat!

    En riktigt GOD JUL till dej!

    SvaraRadera
  11. Just vid jul är det extra gott med hembakt bröd... Dessa ser ju kanon ut! :)

    Ha en riktigt fin jul nu, du och hela familjen! Kramar!

    SvaraRadera
  12. Min mamma bakar alltid siktkakor med anis och fänkålsfrö. Det är galet gott! Mammor är bäst på nåt sätt, eller hur?

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.