söndag 25 september 2011

Saftiga kanel- och äppelmuffins

 En hälsning i helgbakets tecken! Äpplen i överflöd så de åker ner i ragu, chutney, blir till must, äppelkakor och nu senast i dessa saftiga äppel- och kanelmuffins! Smeten till dessa muffins är favoriten bland grundrecept för muffins! Tillbehören bestämmer ni själv men ljuvlig äppel/kaneldoft spred sig i huset igår så det är ett säkert kort. Hela familjen åt glatt utav dessa utom 3-åringen, som petade bort äppelbitarna. Men tillagade bär och frukt är inget som står högt på hans lista annars heller. Jag har tidigare bakat dessa muffins med smaksättningarna röda vinbär/vit choklad och rabarber/kanel. Kanske du har någon favoritsmaksättning att bjussa på?

PS. Det går utmärkt att göra mjölkfria muffins av detta recept. I så fall är det bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin!

Saftiga kanel- och äppelmuffins, 24 stycken

250 gram smör
3 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
400 gram äppeltärningar (väg skalade och urkärnade äpplen)
¾ - 1 dl strösocker
2 tsk kanel
Strösocker till topping (cirka 1 tsk per muffins)

Kärna ur och skala äpplen, tärna. Förväll äppeltärningarna så att de mjuknar något, låt svalna. Rör smör och socker pösigt med en elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör sedan ner detta i smeten. Blanda äppeltärningar, kanel och socker och vänd ner i smeten Lägg en bullform/muffinsform i botten på varje hål på en muffinsplåt. Klicka ner smeten i bullformarna och toppa med 1 tsk strösocker på varje. Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter.

11 kommentarer:

  1. Äpplen och kanel är en alldeles perfekt smaksättning. Länge sedan vi bakade muffins nu, men någon gång har vi kört med hallon och salmiak, riktigt gott blev det faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Åh, det låter verkligen toppen!

    Jag var också en varm frukthatare när jag var yngre, han tar nog sitt förnuft till fånga om ett par år eller så ;)

    En hel kasse med äpplen fick jag att göra något gott med någon dag framöver - det här låter som en bra idé <3

    SvaraRadera
  3. Mårtenssons kök: Hallon och salmiak låter som en spännande kombo i muffins! Gillar iaf döskalle-godisarna med den kombinationen!

    Alexandra - Kärlek på tallrik: Skönt att höra att det växer bort med tiden! Härligt med äppelkassen! Du får det nog trevligt när du gör av med den!

    SvaraRadera
  4. Mums vad gott det ser ut! Äpplen är ju så himla gott! :-) Kram Carro

    SvaraRadera
  5. Jag blev lite inspirerad av det här inlägget när jag bakade mina senaste muffins, äpple och kanel är ju en farligt god kombination ;)

    Och du, jag har fått byta adress på min blogg, jag kommer inte ens in på min gamla, domänen ska lägga ner =( Jag vill inte att ni fina läsare inte ska hitta mig sedan så ni är väldigt välkomna till min nya adress <3

    SvaraRadera
  6. Alla former av äppelkakor är toppen. Måste se till att njuta av alla äpplen som nu är mogna.

    SvaraRadera
  7. Hihi oh tack, men jag behöver egentligen öva på att göra rosor. Blir så himla sällan, men kul då det liks blir :)

    De här muffinsen ser hur goda ut som helst, mmm kanel och äpplen i. Snacka om fikasugen jag blev nu! :D

    SvaraRadera
  8. Sofie: Ellerhur!

    Carro: Ja, nästan allt med äpplen är gott! Tur!

    Alexandra - Kärlek på tallrik: Ja, såg dina muffinsar, de såg väldigt läckra ut och avancerade och mumsiga! Synd på domänen, men det kan bara bli bättre. Krångellöst nu!

    Remsan: Visst är dem! Ja njuta ska vi!

    Sandra Drömkaka: Du och jag borde fika ihop någong gång, vi är nog som av samma skrot och korn när det gäller den grenen. Undrar just om den finns som ny os-gren? ;-)

    SvaraRadera
  9. Dessa muffins blev otroligt goda! Blev uppskattade till eftermiddagskaffet. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  10. Karin G: Vad roligt att muffinsen blev lyckade och uppskattade! Jag tycker också om dem! Grundsmeten kan du ju använda till fler smaksättningar. Jag har recept på rödavinbär/vit choklad och rabarber/kanel här på bloggen också.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.