tisdag 16 juni 2009

Skinkpaj med tomater och pesto


Denna paj gjorde jag på rökt påläggskinka, som närmade sig bäst före-datum. Men för att min paj skulle bli lite roligare än en traditionell ost- och skinkpaj grävde jag fram pesto och tomater. Norpade även lite av basilika ur krukan i köksfönstret. Receptet till pajbotten är min trogne följeslagare. Ibland brukar jag byta ut lite av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Skinkpaj med tomater och pesto
Pajdeg:
3 ¾ dl vetemjöl
125 gram smör
½-1 dl iskallt vatten

Fyllning:
300 gram rökt skinka
1-2 tomater
Ett par matskedar pesto
Ev. basilikablad
2 dl riven ost

Äggstanning:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 ägg
Peppar

Knåda ihop degen snabbt och plasta in den. Ställ pajdegen i kylskåpet medan du förbereder fyllningen. Strimla skinkan, skär tomaten i skivor och riv osten. Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Förgrädda den i 200-225 grader i cirka 10 minuter. Fyll pajskalet med skinkan, klicka ut pesto, placera sedan ut tomatskivor och basilika blad. Vispa ihop till äggstanningen, häll över fyllningen och toppa med den rivna osten. Grädda i 30-40 minuter på 200-225 grader.

2 kommentarer:

  1. Herregud vilken god skinkpaj med pesto mmm!

    The English Shop var jag faktiskt på i söndags, men blev lite besviken då mycket var slut just nu då så många tydligen handlar till bröllopstårtor där m m .
    Men jag ska dit igen nästa vecka & förhoppningsvis shoppa ;)

    SvaraRadera
  2. Ojoj vad gott detta lät.
    Tack för din kommentar häromdagen :) Supermysig blogg du har.
    Trevlig midsommar!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.