söndag 14 juni 2009

Mispelmarmelad

Vi fick en spännande frukt med fruktlådan från Årstiderna! Det var första gången jag såg och åt en mispel. Tyvärr var den för syrlig att ätas naturell tyckte vi och därför bestämde jag mig för att prova att koka marmelad på den. En god frukostmarmelad är vad vi har här hemma nu! Skrapar mitt huvud och funderar hur jag ska få tag i mispel framöver så att jag kan koka mer marmelad.

Mispelmarmelad
500 gram mispel
Vatten
2 ½ dl syltsocker eller strösocker + pektin

Skär itu mispelfrukten och plocka bort kärnan. Skala frukten med fingrarna och skär den sedan i mindre bitar. Koka frukten i en kastrull tillsammans med en skvätt vatten tills det blir mosigt. Tillsätt sedan socker och eventuell pektin. Koka tills marmeladen är klar (testa med marmeladprovet). Häll upp i en ren glasburk.


8 kommentarer:

 1. Kul att bekanta sig med nya frukter. Man är rätt inkörd och köper det som man alltid brukar köpa annars.

  //Linda

  SvaraRadera
 2. Mispel? Det lät spännande, vad är det för frukt? Vart kommer den ifrån? Om du kommer på vart man kan hitta den så får du gärna tipsa mig i en kommentar! =D

  SvaraRadera
 3. men vad kul!! det har jag aldrig provat!

  SvaraRadera
 4. wilanand: Googla på mispel så får du veta lite mer om frukten. Jag googlade själv och förstod att mispel är lättast att få tag i på våren i ett medelhavsland eller genom att hålla utkik på torget här hemma på våren. Om du har en trädgård och inte bor alldeles för långt norrut kan du odla/plantera/så din egen mispel. Fråga i en handelsträdgård!

  SvaraRadera
 5. Mispel smakar som mango om du låter den stå o mogna till sig. Jag är från norra iran o vi hade hemma ett stort mispel träd. Men det vilda mispel smakar ännu godare. Det är en vinter frukt för folk från norra iran/Rasht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, låter gott! Jag vill minnas att dessa smakade syrligt. De kanske inte var riktigt mogna. Kul att veta! Vad brukar du göra med mispel? Äta den som den är?

   Radera
 6. Mispel smakar som mango om du låter den stå o mogna till sig. Jag är från norra iran o vi hade hemma ett stort mispel träd. Men det vilda mispel smakar ännu godare. Det är en vinter frukt för folk från norra iran/Rasht.

  SvaraRadera
 7. I algeriet har vi massor av mispel, här kallad neffle /jennie

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.