söndag 1 december 2013

Hälsningar från Wien – julmarknadernas, kaffehusens och wienerschnitzlarnas stad


Flera av er följer ju mig på Instagram och har där hunnit se att vi har varit i Wien förra helgen. Vi flög tidigt torsdag morgon med Austrian Airlines och landade i Wien runt klockan nio och tog oss vidare till vårt hotell med kollektivtrafiken. I Wien ska man inte slösa pengarna på att åka taxi. Kollektivtrafiken bestående av U-bahn (tunnelbana), Einbahn (spårvagn) och bussar fungerar alldeles utmärkt. Det finns även pendeltåg att tillgå. Tunnelbanan exempelvis går dygnet runt och dagar och kvällar gick alla linjer var femte minut – lyx!


Vi bodde på Starlights Suites Hotel am Heumarkt>> i stadsdelen Stadtpark. Det var ett 4-stjärnigt ganska litet hotell med gigantiska 2-rums hotellrum (40-50 kvm), som var inredda i 90-talsstil. Inte glamorösa men väldigt rymliga och trevliga, personalen på hotellet var otroligt tillmötesgående och hjälpsamma. På frukosten bars varma dryckerna till bordet efter beställning och mitt te fick jag i en egen gullig kanna, likaså kaffet. Även cappucino serverades till bordet med härlig skummad mjölk.


Kaffekulturen är väldigt stor i Wien och variationerna på både kaffe och bakelser är oändliga. Vi besökte ett riktigt fint kaffehus>> med vita linnedukar och milslånga kaffe- och bakelsemenyer. Man blir visad till bordet av en kostymklädd servitör och sitter där under kristallkronorna och känner historien i väggarna medan den klassiska musiken spelas ur högtalarna (även levande pianomusik förekommer).


Bland bakelserna finns den klassiska sachertårtan, apfelstrudeln, mozarttårtan. Såhärårs fanns det även kastanjbakelser och barnen åt en mjölkfri kaka med vallmofrön.  



Jag kunde som vanligt inte bestämma mig så jag tog tre små bakelser, fast jag egentligen inte äter vetemjöl. Från vänster; sacherbakelse, körsbärsbakelse och mozarbakelse


Som tur är kaffedryckerna välbeskrivna i menyn, annars kan det vara en klok idé att läsa på lite själv innan man åker iväg. Här en Schokoccino som innehåller kaffe, mörk choklad, vispgrädde och kolasås. 



Till min lycka var även temenyn lång och innehöll många örtteer av hög kvalitet från det berömda lyxiga Dremmers Teehaus. 


Det här var en mjölkfri bakelse, som mina söner kunde äta. 


Med oss hem köpte vi en sachertårta, välförpackad i en fin trälåda och till och med i en kylväska. Äkta vara ska det vara! 


Den största anledningen till vår resa var faktiskt julmarknaderna i Wien, som är världsberömda. Den största och mest kommersiella är den vid Rådhusplatsen.


Wienarna kan verkligen detta med stämningsfullt pynt. Överallt hänger belysningen, vars färger och ljusstyrka inte riktigt går att fånga på bild men som får en att känna julstämning trots att det är plusgrader och snöfritt.



På marknaderna säljs mycket julpynt, sötsaker och bakverk men även leksaker, ljus och matprodukter. Här en mängd ostar...  



 ... och lufttorkat kött och korvar!


Jättemunkar och kringlor fanns det också gott om!


Barnen jublade och skuttade när vi gick genom marknaden med hundratals knallar och punsch- och glühweindimman tung hängandes över alltsammans.








Barnen var väldigt nöjda  bara över att få gå runt på marknaden men blev såklart extra glada när det fanns karuseller och annat. Den gammaldagsa karusellen tyckte jag var väldigt fin.



Obligatorisk marknadsmat - bratwurst och varm surkål med sidfläsk, serverades med stark senap. Såå gott! 



Vi hann  även med att testa den klassiska wienerschnitzeln


Wien är fullt av vackra, gamla byggnader. Ibland blir småfötterna trötta och då kan man göra stan i droska, som dras av vita hästar! En häftig och rolig upplevelse för hela familjen!



Österrikarna kan detta med jul och julpynt. Julgranarna är översvallande vackert pyntade och detta är ingen ovanlig syn på gågatorna. Skyltfönster efter skyltfönster pryds av vackra granar - det är en fröjd att gå i inredningsaffärerna.

Med allt detta i färskt minne, kändes det fint att komma hem och sätta igång att pynta hemma! 

20 kommentarer:

  1. Åh vilket härligt inlägg. Förstår om du blev inspirerad över att sätta igång med julpyntandet när du kom hem. Nu måste jag skriva upp Wien på min lista över resmål jag vill besöka. :-) /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, Wien är väl värt att besöka!

      Radera
  2. Så mysigt och fint. Tårtorna såg mycket goda ut. Ha en fin fortsatt första advent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, hoppas din advent också var bra!

      Radera
  3. vilka underbara bilder, ser härligt ut kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Vilka härliga bilder, ni verkar ha haft det jättemysigt och fint! Trevlig 1:a advent! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en härlig resa! Hoppas din 1:a advent var lyckad!

      Radera
  5. Vilken härlig resa ni gjort!!! Vi var på julskyltning igår och det är inte som det var förr. Då var det mycket och mysigt att gå där och skyltfönsterna var fint julpyntade. Nu tycker jag att det är inget juligt över det längre man står bla och säljer teer och annat krafs som inte hör julen till. Pyntat är det inte heller på samma sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte uppvuxen med traditionen julskyltning. Synd att du blev besviken, hoppas du kan få till julkänslan och stämningen hemma istället!

      Radera
  6. Å vad härligt, er underbart ut.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Vilken fantastisk Wienkavalkad! Hoppas få komma dit någon gång, det står på önskelistan.

    SvaraRadera
  8. Åh, vilken mysig resa! Fantastiskt mycket godsaker ni hittade. Jag älskar dessa schnitzlar som är lika stora som hela tallriken. Gärna med råstekt potatis till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Resan var riktigt mysig och härlig! Någon råstekt potatis såg vi inte till men till schnitzeln på bilden fick vi en kall potatissallad i en mumsig vinägrett tillsammans med råkost.

      Radera
  9. Vilka härliga bilder du bjuder på, mysig julstämning och de verkar absolut kunna sin julesak i Wien:) Och de där bakverken är dom ju väldigt berömda för, klart det ska testas fler än en...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, bakverk.... wienarna såg ut att prioritera en lunchbakelse framför en lunchrätt!

      Radera
  10. Många härliga fina bilder! Säkret med tillhörande fina och härliga minnen =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Minnerna från Wien-resan lever vi på länge!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.