söndag 3 november 2013

Mjölkfri risgrynsgröt i Crock-Pot och hemkokt hallonsoppa


Hej fining! Hoppas att du haft en mysig helg och känner dig utvilad inför kommande vecka!
Vår helg har varit bra – fylld med aktiviteter men ändå tid för att slappa också! Jag tycker att det är skönt när man lyckas få till den där balansen och den kom nog till tack vare min lediga fredag.

Igår hämtade jag ett stort paket hos mitt paketombud. Paketet innehöll en Crock-Pot, som jag ska få testa att laga mat i. En Crock-Pot är en slow cooker där maten tillagas efter långkoksprincipen. Vi snackar flera timmar lång tillagningstid här, upp till 10 timmar har jag sett recept på! Men det fiffiga är ju att man inte behöver stå och passa utan maten tillagas i grytan medan man gör annat.

Jag kände mig lite försiktig inför första försöket och bestämde mig för att koka risgrynsgröt i min Crock-Pot. En tillagningstid på fyra timmar och vi skulle iväg. Perfekt, läskigt tillfälle att testa något och se om man vågar lämna manicken själv hemma. Så jag mätte upp ingredienserna, satte på locket och ställde in timern på fyra timmar. Efter dessa timmar så gick grytan över till varmhållningsläge. Perfekt med färdig grötmiddag när vi kom hem. Till gröten serverade jag en hemkokt hallonsoppa. Sicken poppis-middag, om än dock en totalt otraditionell söndagsmiddag. Tur att det blev lite gröt kvar till barnen till frukost, de lär fråga efter den.

Nu när jag invigt Crock-Poten ska jag ju snart våga börja experimentera lite mer. Fortsättning följer...

PS. Gröten kokade inte över och det var supersmidigt och lätt att diska ur grytan! DS.

Risgrynsgröt – mjölkfri i Crock-Pot, 6 portioner

4 dl grötris
2 tsk salt
15 dl havredryck eller risdryck
5 dl vatten
½ tsk kanel (eller 1 kanelstång)
2 dl Oatly iMat

Mät upp alla ingredienser utom Oatly iMaten i grytan, sätt på locket och ställ in Crock-Poten på låg värme och timern på 4 timmar. När gröten är klar blanda ner Oatly iMat. Spä eventuellt med mer vätska om det behövs.


Hallonsoppa, 6 portioner
5 dl hallon (jag använde frysta)
8 dl vatten
1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl  + vatten


Mät upp hallon och vatten i kastrull. Koka upp och vispa sönder hallonen. Låt hallonen koka i någon minut innan du silar av kärnorna. Mät upp saften och sockret i kastrullen, koka upp och dra kastrullen åt sidan. Lös upp potatismjölet i lite vatten. Häll ner blandningen i en tunn stråle i kastrullen, vispa hela tiden. Sätt tillbaka kastrullen på plattan men dra bort kastrullen från plattan så fort det kommer upp soppan kokar upp (det räcker med att det kommer en bubbla, så ska du dra undan kastrullen från spisen).
10 kommentarer:

 1. jösses va sugen man blir nu.hallonsoppa var nåt nytt.brukar ha saftsoppa i.supergott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hallonsoppan blir ju lite som saftsoppan och supergod! Rekommenderas varmt!

   Radera
 2. Så gott med risgrynsgröt, nu blev jag sugen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan vara sugen på risgrynsgröt nästan jämt! :-)

   Radera
 3. Visst är det smidigt att laga mat i pottan, men vi ska villigt erkänna att vi också tyckte att det var lite läskigt att lämna den igång ensam hemma. Det är ju det där med el och sånt... Men det har gått så bra:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänker också på el- och brandrisken.

   Radera
 4. Va häftgit att få prova en Crock-Pot, vi kommer att följa dina äventyr med med spänning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Då ska jag försöka göra det hela spännande!

   Radera
 5. ÅH precis vad jag vill ha, en Crock-Pot!
  Står högst på min önskelista just nu av all köksutrustning!

  Lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du varit snäll kanske tomten kommer med en! Det hoppas vi! :-)

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.