söndag 10 november 2013

Orientalisk kyckling och temadukning


Idag har pappa firats ordentligt! Både min pappa och barnens! Jag gjorde tillsammans med vår 3-åring farsdagsmat med orientaliskt tema. Maten var minst sagt vitlöksstinn men riktigt god. Vi gillar meze och smårätter överlag, så när jag på Mitt Kök-mässan gick förbi Sevans monter där de skyltade en Meze-kasse för hundringen, var det bara att slå till. Där fick jag grunden till vår orientaliska måltid i form av Labneh (ost, som liknar feta och chevre – de vita bollarna på bilderna), bulgur, hummus (kikärtsröra med tahini), granatäppeljuice med blåbär och libanesisk gurka. Jag kompletterade med en orientalisk kyckling (recept nedan), vitlökscreme (recept hittade jag på denna blogg>>), ajvar relish, en persiljeyoghurt, oliver och lite färska grönsaker. Kycklingen är kryddad efter eget hitte-på-recept. Någon som kan orientalisk mat kan säkert ha åsikter, men jag kan intyga att kycklingen gick hem både bland stora och små och smakade inte alltför olikt den kyckling jag brukar beställa när jag äter på libanesisk restaurang.

Tema-mat är roligt, och jag kan ju inte låta bli att försöka få till det med dukningen när jag liksom ändå håller på! Jag började med att handla servetterna i en vanlig mataffär och sedan gick jag bananas med det jag hade hemma. Man kan använda t.ex. dukar, brickor, ljusstakar och färgglada dricksglas. Själv tänkte jag mässing, murrigt, färgglatt och ljussken när jag sprang runt i huset och letade saker till dukningen.

Jag måste ju bara be er spana in den färska gurkan på bilderna som min 3-åring ”skivat”, då han ömsom skivade gurkan och ömsom slet den i bitar!


Orientalisk kyckling, 6 personer

800 gram kycklingfilé

Marinad:
2 tsk ajvar relish
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
2 tsk timjan
1 tsk grillkrydda
1 tsk salt
5 vitlöksklyftor, pressade
½ dl matolja

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (3-4 bitar per filé) och lägg dem i en plastpåse. Häll över marinaden, knyt igen påsen och blanda allt. Låt gärna stå svalt och marinera ett tag innan du steker kycklingfiléerna. Jag stekte på filéerna, så att de fick en snygg stekyta och sedan lät jag dem gå klart i ugnen.


Nu önskar jag dig en riktigt fin söndagkväll! Hoppas din helg varit skön, och att du hunnit med att ladda batterierna inför kommande vecka! 

Stor kram från mig,

13 kommentarer:

 1. Vilken härlig middag! Här hemma har vi firat med smörgåstårta, inte heller dumt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smörgåstårta - det var länge sen! Gott!

   Radera
 2. vad färgsprakande och vackert!
  Och mycket godare än vad vår stackars pappa här i huset fick efter att jag själv med mina syskon ätit en förstklassig trerätters på restaurang med vår pappa :)
  Kram Lena från make a head food

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena!
   Ah, stackars pappa hemma i huset. Du får skämma bort honom snart!
   KRAM

   Radera
 3. Så fint du dukat och fixat! Jag älskar också temamiddagar. Och meze är galet gott.

  SvaraRadera
 4. Vad skoj med tema-middag :) Du vet väl att jag har en ny matbild-tävling på min matblogg? Så skynda dig in och tävla om produkter värda över 1000 kr om du inte redan gjort det :)

  SvaraRadera
 5. Åh så fint det blev dukat, härligt färgglatt och det behöver vi verkligen vid denna gråa och mörka tiden på året.
  God mat blev det också, den där Labneh osten är vi helt sålda på, så god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina ni! Ja, jag tyckte att det härliga färger!
   Visst är osten mumsig! Brukar ni göra något med den förutom att äta den som den är?

   Radera
 6. Låter som en otroligt GOOOOD kyckling - måste lagas!
  hos fröken Dill

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.