Idag har pappa
firats ordentligt! Både min pappa och barnens! Jag gjorde tillsammans med vår
3-åring farsdagsmat med orientaliskt tema. Maten var minst sagt vitlöksstinn
men riktigt god. Vi gillar meze och smårätter överlag, så när jag på Mitt Kök-mässan
gick förbi Sevans monter där de skyltade en Meze-kasse för hundringen, var det
bara att slå till. Där fick jag grunden till vår orientaliska måltid i form av
Labneh (ost, som liknar feta och chevre – de vita bollarna på bilderna),
bulgur, hummus (kikärtsröra med tahini), granatäppeljuice med blåbär och
libanesisk gurka. Jag kompletterade med en orientalisk kyckling (recept nedan),
vitlökscreme (recept hittade jag på denna blogg>>),
ajvar relish, en persiljeyoghurt, oliver och lite färska grönsaker. Kycklingen
är kryddad efter eget hitte-på-recept. Någon som kan orientalisk mat kan säkert
ha åsikter, men jag kan intyga att kycklingen gick hem både bland stora och små
och smakade inte alltför olikt den kyckling jag brukar beställa när jag äter på
libanesisk restaurang.
Tema-mat är
roligt, och jag kan ju inte låta bli att försöka få till det med dukningen när
jag liksom ändå håller på! Jag började med att handla servetterna i en vanlig
mataffär och sedan gick jag bananas med det jag hade hemma. Man kan använda t.ex.
dukar, brickor, ljusstakar och färgglada dricksglas. Själv tänkte jag mässing,
murrigt, färgglatt och ljussken när jag sprang runt i huset och letade saker
till dukningen.
Jag måste ju bara be er spana in den färska gurkan på bilderna som min 3-åring ”skivat”,
då han ömsom skivade gurkan och ömsom slet den i bitar!
Orientalisk
kyckling, 6 personer
800 gram
kycklingfilé
Marinad:
2 tsk ajvar
relish
1 tsk
spiskummin
1 tsk paprika
2 tsk timjan
1 tsk
grillkrydda
1 tsk salt
5 vitlöksklyftor,
pressade
½ dl matolja
Blanda ihop
ingredienserna till marinaden. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (3-4 bitar
per filé) och lägg dem i en plastpåse. Häll över marinaden, knyt igen påsen och
blanda allt. Låt gärna stå svalt och marinera ett tag innan du steker kycklingfiléerna.
Jag stekte på filéerna, så att de fick en snygg stekyta och sedan lät jag dem
gå klart i ugnen.
Nu önskar jag dig en riktigt fin söndagkväll! Hoppas din helg varit skön, och att du hunnit med att ladda batterierna inför kommande vecka!
Stor kram från mig,
Vilken härlig middag! Här hemma har vi firat med smörgåstårta, inte heller dumt!
SvaraRaderaSmörgåstårta - det var länge sen! Gott!
Raderavad färgsprakande och vackert!
SvaraRaderaOch mycket godare än vad vår stackars pappa här i huset fick efter att jag själv med mina syskon ätit en förstklassig trerätters på restaurang med vår pappa :)
Kram Lena från make a head food
Tack Lena!
RaderaAh, stackars pappa hemma i huset. Du får skämma bort honom snart!
KRAM
Så fint du dukat och fixat! Jag älskar också temamiddagar. Och meze är galet gott.
SvaraRaderaTack Remsan! Ja, där är vi lika!
RaderaVilket mysigt middagsbord!
SvaraRaderaTack Sara!
RaderaVad skoj med tema-middag :) Du vet väl att jag har en ny matbild-tävling på min matblogg? Så skynda dig in och tävla om produkter värda över 1000 kr om du inte redan gjort det :)
SvaraRaderaAh, den måste jag spana in!
RaderaÅh så fint det blev dukat, härligt färgglatt och det behöver vi verkligen vid denna gråa och mörka tiden på året.
SvaraRaderaGod mat blev det också, den där Labneh osten är vi helt sålda på, så god!
Tack fina ni! Ja, jag tyckte att det härliga färger!
RaderaVisst är osten mumsig! Brukar ni göra något med den förutom att äta den som den är?
Låter som en otroligt GOOOOD kyckling - måste lagas!
SvaraRaderahos fröken Dill