onsdag 6 november 2013

Blåbärspajer med kokosnötsmjöl (seg-knäckiga)


Nu har jag bakat på kokosnötsmjöl igen. Det blev små blåbärspajer i portionsformar och istället för vetemjöl använde jag kokosnötsmjöl, som är glutenfritt. Det är inte en traditionell smulpaj utan en härlig smet/deg, som ger pajen en seg-knäckig känsla. Originalreceptet med vetemjöl har jag gjort tidigare och du hittar det här>>  Superdupergott även det och får alltid höga betyg av gästerna!

Receptet den här gången är något justerad och kokosnötssmaken kommer fram på ett härligt sett och funkar riktigt bra tillsammans med blåbären och citronen. Konsistensen blir fortfarande seg-knäckig men något porösare än när man bakar med vetemjöl.
På bilden har jag toppat portionspajen med en kula vaniljglass och hemkokt blåbärssylt med vaniljsmak! Det satt inte fel! 

På fredag ska jag förresten iväg på Mitt Kök-mässan på Stockholmsmässan och dessutom på matbloggsträff! Fler som ska dit? Kanske syns vi i vimlet!


Seg-knäckiga små blåbärspajer med kokos (glutenfria), 6 portionsformar

4 dl blåbär (jag använde frysta)
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl socker
1 ¼ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Skalet från ½ citron eller 1 tsk citronolja (jag använde citronolja och det blev supergott)
1 ägg

Smörj 6 små portionsformar. Mät upp blåbär, 1 msk socker och potatismjölet i en bunke. Rör runt så att allt blandas. Fördela därefter blandningen i portionsformarna. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ihop socker, kokosnötsmjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och citronskalet/citronoljan i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner smält smör och äggvispet i mjölblandningen. Rör slätt och klicka blandningen över blåbären. Grädda på 200 grader i cirka 20 minuter.

PS. Det går bra att göra pajen i en stor pajform också. Öka då gräddningstiden till cirka 30 minuter. DS. 
8 kommentarer:

 1. Mmm så gott, en sån tackar vi inte nej till.
  Låter som en helg att se fram emot, mysigt med matbloggsträff.
  Ha en fortsatt fin vecka, kramizar!

  SvaraRadera
 2. Härligt med kokosnötsmjöl! Jag vill testa, är sugen på att köpa hem kokossocker också. Synd att jag inte kunde komma på matbloggsträffen, hade så gärna åkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokossocker har jag inte testat, men spanat efter. Åh, hade varit kul att träffa dig där!
   Hoppas du får en fin helg!

   Radera
 3. Så gott med lite knäckig paj! Var köper man kokosnötsmjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokosnötsmjöl köpte jag på ICA Maxi, märket är Kung Markatta. Har sett andra märken också.

   Radera
 4. Jag lyckas inte få ihop det med allt jag måste göra, så jag kan inte komma iväg på matbloggsträffen :-( Hade varit kul att träffa dig och de andra! Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad synd! Vi ses en annan gång, var så säker! KRAM

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.