söndag 23 december 2012

Cranberry herring - julens vackraste sill!



Hallå, någon där? Sitter här och funderar om någon har tid att sitta och läsa bloggar dagen före julafton!

Här hemma börjar det mesta bli klart. Julgröten ska göras och dukar och finkläder ska strykas. Annars är nog det mesta klart.

Är man sent ute med sillen men ändå vill sätta ribban lite högre än till att öppna färdiga sillburkar, vill jag slå ett slag för 5-minuterssillen! Färdiginlagd, smaksättningen väljer du själv.
Jag blev inspirerad av en tidigare kollegas bild på tranbärssill och frågade efter receptet. Som vanligt så kunde jag inte följa receptet utan anpassade till det jag hade hemma. Julens i särklass vackraste sill – med tranbär och apelsin!

Om jag inte hinner uppdatera med fler recept innan jul, vill jag önska er alla en riktigt skön och avkopplande jul! Kom ihåg att koppla av, släppa på kraven och ambitionsnivåerna och umgås, ät gott och ha det riktigt skönt i julhelgen! 

Cranberry herring

1-2 paket 5-minuterssill, även lagen
½ dl outspädd tranbärsjuice eller lingondryck
Skalet från 1 blodapelsin
4 skivor av samma blodapelsin
1 dl tranbär (frysta eller fäska)
1 kanelstång
6 rosépepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 lagerblad
½ rödlök

Öppna sillpaketet/sillpaketen och häll upp lagen i en kastrull tillsammans med juicen och ett lagerblad. Låt koka upp, dra åt sidan och lägg i apelsinskalet, apelsinskivorna, tranbären, kanelstången och kryddpepparkornen. Låt stå och svalna. Skär sillfiléerna i bitar och skiva rödlöken. Varva sill och rödlök i en glasburk och häll lagen över. Sillen är klar på några minuter men blir godare om den får åtminstone några timmar på att stå till sig.



7 kommentarer:

  1. Mums vad det lät gott god jul kramar Sofia

    SvaraRadera
  2. Den sillen ser verkligen otroligt god ut.

    Önskar dit en God och fridfull Jul!
    Kram lena

    SvaraRadera
  3. Den sillen gör sig väldigt bra i kameralinsen, hoppas den smakar lika gott som den ser ut.

    Önskar dig en alldeles underbar julhelg!
    Kramizar!

    SvaraRadera
  4. Klart vi har tid att läsa bloggar, önskar dig en riktigt God Jul Frostis! =)

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig sill, ser supergod ut och "julig"!

    God jul! Kram:)

    SvaraRadera
  6. God Jul! Hoppas du har en fin helg.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.