tisdag 29 november 2011

Färskost- och proscciouttotoast

 Minns ni klassikern toasten? Klämma två skivor bröd mellan ett toastjärn! Var inte den ett 90-talsklassiker?

Kan berätta att en sådan bor hos oss, om än dock lika sällan använd som våffeljärnet. Dock fick toastjärnet äran att komma fram ur gömmorna för en omgång. Hoppas den blev glad! Våffeljärnet blev nog avundsjukt! Glada och nöjda blev i alla fall familjen, som åt dessa toastmackor till kvällsfikat.

Färskost- och prosciouttotoast

8 skivor vitt bröd (sånt där onyttigt utan någon näring alls!)
1/2 ask bredbar färskost (t.ex. Philadelphia, Cantadou eller Bonjour. Vi använde Ingmans Tofuline, som är mjölkfritt sojpålägg)
4 msk chilisås
1 skivad tomat
1 bit purjo
4 skivor proscioutto
Oregano
 Bred färskost på varje brödskiva. Bred på chilisås på hälften av dem, pudra på oregano, lägg på tomatskivor, prosioutto och avsluta med några purjolöksringar. Lägg på andra brödskivan. Grädda två och två i toastjärnet. Dela de färdiggräddade toasten på diagonalen.

15 kommentarer:

  1. Nam,maistuis minullekkin:)Nälkä tulee katsoessa,todella maukkaitten näköisiä.Hali teille kaikille!

    SvaraRadera
  2. Haha, så roligt att du nämner dessa för jag gör dem var och varannan dag hemma... maken blir tokig på mig! ;) Dock är mina helvegetariska. Visst är de smarriga?! ;)

    SvaraRadera
  3. Vad sugen jag blev på detta nu då!
    Ser supersmarrigt ut.

    SvaraRadera
  4. Jag hade förrut ett smörgåsjärn som man la direkt på plattan på spisen som gav frasiga goda toast. Tyvärr fungerar det inte på vår induktionshäll. Jag har både toastjärn och våffeljärn, men gör faktiskt toast i våffeltjärnet! De blir godare :-)

    SvaraRadera
  5. hej hej!

    Det ser jättegott ut. Roligt med en annan fyllning - istället för den vanliga ost& skinka :) som man oftast har.
    Varma toast är riktigt gott

    / Jenny

    SvaraRadera
  6. Mitt smörgåsjärn har gått sönder, nu blev jag sugen på ett nytt. Ser riktigt gott ut!

    Sv. Jag gillar inte heller att kavla & grädda pepparkakor, det får sambon göra. Jag degen.

    SvaraRadera
  7. Gott, varma mackor är sånt som man riktigt kan få sug efter ibland!

    SvaraRadera
  8. Pinglan: Ja, eller hur! Och bilden bedrar inte heller, det var gott på riktigt! :-)

    Kaija: Nälkä tulee usein, onneksi ratkaisu on syöminen. Halit sinullekin!

    Amy's piece of cake: Haha, vissa gör max en gång per år och andra för jämnan! Fastnat i 90-talet ;-)

    Lätta och Goda recept: Det är väl det som är tanken? För du har väl ett toastjärn?

    Remsan: Det låter väldigt bra! Första nackdelen med induktion då! Ja, minns att vi gjorde med våffeljärn när vi var små. Har inte provat den varianten på år och dar.

    Jennys matblogg: Man tager vad man haver...

    Marikka: Kanske har ett våffeljärn? Annars går ju grillpanna eller till och med stekpanna också bra, bara med en tyngd uppepå!

    SvaraRadera
  9. Åååh! Jag växte upp på sådana här! Vi hade ett gammalt smörgåsjärn från medeltiden (ja, eller något sådant) som lämnade handformade mönster på mackorna så i min familj kallas dessa inte för toast utan för handmackor! Jag förstod aldrig varför ingen fattade vad jag menade när jag sa så ;) Nu har jag tyvärr inget... Jag som blev så sugen nu!

    SvaraRadera
  10. Vi brukade frossa i toast. Smart för det är gott och lättlagat + kan varieras i det oändliga.
    Mitt bästa tips är att göra dem i våffeljärnet. Då blir de ännu mer gott hoptryckt rostade och får snyggt mönster.

    SvaraRadera
  11. Toast och varma mackor förekommer faktiskt ganska ofta hos oss, med lite olika fyllnignar och med varierade bröd blir det en sanbbt och god lösning på hungern =)

    SvaraRadera
  12. det ser jättegott ut synd att jag inte äger ett smörgåsjärn, men det går säkert att göra som varma mackor.. kram /Irene

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.