onsdag 23 november 2011
Biscotti / små skorpor med choklad, apelsin, mandel och kardemumma
Redan mitt i veckan och dessutom första advents-veckan! Tittar bekymrat ut och ser bara regniga gator. Adventskänslan vill inte riktigt infinna sig.
Här ett efterfrågat recept – på biscottin som jag bakade för en halv evighet sen. Men nu så Alma! Inspiration till dessa hittade jag hos Matstugan, men som vanligt så var jag tvungen att sväva ut. Så riktigt likt orginalet blir dem inte. Perfekta i juletider dock, bägge varianterna!
Biscotti / små skorpor med choklad, apelsin, mandel och kardemumma
2 dl mandel (1 dl males och 1 dl grovhackas)
Skalet från 1 apelsin
2 tsk grovmald kardemumma (eller kardemummakärnor, som du mortlar själv)
100 gram rumsvarmt smör
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50-100 gram hackad mörk choklad
1 ägg
Mal hälften av mandeln med mandelkvarn. Mandeln behöver inte skållas innan. Hacka resterande mandlar grovt. Blanda mjöl, mandelmjöl, socker, sirap, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt. Tillsätt därefter ägget, apelsinskal och grovhackade mandlar och choklad och rör ihop. Knåda ihop den och dela den i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg på bakplåtpappersklädda plåtar. Platta till varje längd lite. Grädda på 175 grader i 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna lite. Skär sedan längdernna i skivor, på snedden. Lägg biscottin med snittytan upp. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Ställ in biscottin in i ugnen och låt dem torka på plåten i cirka 40 minuter. Förvara avsvalnad biscotti i en lufttät burk.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ser jättegott ut! Men hur mycket choklad ska det vara i?
SvaraRaderaAnonym: Tack för uppmärksamheten! Nu är det korrigerat! :-) Jag använde en öppnad chokladkaka, som det var taget ur men allt mellan 50 och 100 gram funkar!
SvaraRaderaSå gott det ser ut och låter! En bra kombo av ingredienser.
SvaraRaderaDet finns verkligen så många olika goda varianter av skorpor, gott med choklad i:)
SvaraRaderaKan bara hålla med om det där med saknad adventskänsla, verkar som det är många som känner så. Kanske advent kommer lite väl tidigt i år...
Ha en skön adventshelg i alla fall och hoppas känslan infinner sig:)
Hej var med och tävla om dagens blogg där alla mina 100-200 läsare kan blir din här på
SvaraRaderahttp://laakinoiise.blogg.se/2011/november/dagens-blogg-fredag-3.html#comment
Förlåt om du inte gillar sånna här kommentarer! :)
Vad gott =) Idag är sista dagen att tävla om en matkasse och presentkort på mathem.se på min matblogg så skynda in där och tävla idag =)
SvaraRaderaMen, vad söt du är! Så smickrad jag blir. Underbart med choklad i också. Det är toppen när någon ser med nya ögon på ens recept. Ha en finfin vecka du!
SvaraRaderaFörlåt min okunnighet, men vad ska man göra m apelsinskalet? Riva, eller hacka.....
SvaraRaderaMalinPersson: Men det är ju jag som varit otydlig! Tanken är att man river skalet med rivjärn. Jag använde den fina sidan.
SvaraRaderaOk, tusen tack då ska jag prova ditt reccept idag!
SvaraRaderaSorry, det är jag igen ;))
SvaraRaderaGjorde dom i lördags o säger bara MUMS!!!! Dom blev inte torra o hårda i mitten, fast jag gjorde precis som du skrev. Kanske längre stund i ugnen?
Annars blev dom jättegoda ändå!!
MalinPersson: Kanske kan ha med tjockleken att göra. Det går säkert bra att torka biscottin på lågtemperatur igen!
SvaraRadera