lördag 19 november 2011

Finska jullimpor

 Hej på er!
Hur har ni det en lördag? Många som är lediga i helgen? Här är vi hängiga, småsjuka och trötta tyvärr. Satsade på en thai take-away till lunch, som tyvärr blev en stor besvikelse. Vilka lama smaker och tråkiga rätter. Det gör vi inte om. Nu står rostbiffen till lördagsmiddagen i ugnen. Det däremot kan inte bli en besvikelse vill jag lova.
Jag har många recept dela med mig av, som samlats på hög under veckan. Vi börjar med jullimporna, som jag gjorde till kyrkans basar till idag. Det är finska sirapslimpor med en blandning av vete och råg och smaksatt med farinsocker och traditionella brödkryddor. Testa dessa goda julbröd! Ett måste i decembermånad! Jag har modifierat receptet aningen från förra året, beroende på vad jag hade hemma. Det blir sex limpor av receptet. Det går bra att halvera receptet eller frysa in brödet!
Önskar er en fortsatt härlig lördag!

 Finsk jullimpa, 6 limpor

1 liter mjölk
500 gram (1 paket) brun farin
½ dl brödsirap (kan uteslutas)
4 ägg
2 tsk anis
2 tsk kummin
2 tsk fänkål
2 paket (100 gram) jäst
500 gram rågmjöl
1 1/2 kg vetemjöl
4 tsk salt

Till pensling:
½ dl mörk sirap (ljus sirap går också bra)
½ dl ljummet vatten
liten skvätt kaffe (för färgen, kan uteslutas)

Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa ihop farin, sirapen och äggen i en stor degbunke. Tillsätt de stötta kryddorna. Häll över mjölken i degbunken. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den lite på bakbordet. Dela den i 6 bitar. Rundriv bitarna och låt jäsa i 10 minuter. Forma till limpor (runda eller avlånga) och låt jäsa under plastfolie i 5 minuter. Flytta därefter över till bakplåtpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med sirapsvattnet innan under och efter gräddningen. Grädda limporna på 200 grader, i mitten av ugnen, i cirka 30 minuter.


12 kommentarer:

  1. Låter gott! Nybakat bröd är ju underbart! Måste ta mig i kragen och baka lite mera. Är så trött på köpt bröd!!

    SvaraRadera
  2. Hovkonditorn: Tack!

    Amy's piece of cake: Tack, och smaken är det inte heller något fel på!

    I mitt stora kök: Precis vad dem är!

    Sofie: Eller hur! Kan också tröttna på det i perioder! Mer smak i hembakat!

    SvaraRadera
  3. Jättegoda limpor, lätt att baka, fast då gjorde jag ½ sats.
    Ny favorit hemma.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Vad roligt att du testat och tyckte om dessa! Alltid lika roligt att höra vad andra tyckt! :-)

    SvaraRadera
  5. De blev helt supergoda :-) Å dessutom lätta att göra!

    SvaraRadera
  6. Anonym: Vad roligt! Tack för rapporten!

    SvaraRadera
  7. Ser riktigt goda ut, skall ta och försöka laga dem och se om jag får dem och se lika bra ut...
    kan man måne laga dem i formar också eller är degen för kompakt?

    SvaraRadera
  8. Tobias: Jag har själv inte provat med formar. Degen är ganska kompakt och tung.
    Rapportera gärna hur det blir, om du vågar dig på att testa i formar!

    SvaraRadera
  9. Tobias: Jag har själv inte provat med formar. Degen är ganska kompakt och tung.
    Rapportera gärna hur det blir, om du vågar dig på att testa i formar!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.