söndag 30 januari 2011

Grekisk kyckling i ugn

Det är alltid så svårt att döpa hitte-på-recepten. Antingen försöker jag att inkludera nästan varje ingrediens i rätten. I så fall skulle detta bli t.ex. ”ugnsstekta kycklinglår med citron, timjan, oliver och vitlök”. Denna gång valde jag dock att döpa rätten efter vilket tema den andas. Och jag tycker nog att den blev mest grekisk. En grek kanske kan rätta mig om jag har fel. Rätten är i alla fall tillagad på en stor ugnsplåt eller ugnspanna, perfekt rätt att tillaga t.ex. om man ska ha middagsgäster. När förarbetet är gjort gottar sig allt i ugnen i lugnan ro. Kanske skulle man kunna halvera potatisar och slänga med också. Jag valde dock att servera kokt ris till.

Något annat jag gjorde samtidigt var att ugnsbaka en hel vitlök i folie. Ruskigt gott! Det blir mycket vitlökssmak men inte så mycket styrka. När man tar ut vitlöken ur ugnen är det bara att klämma ut klyftorna. Det går bra att mosa de också och röra ner i en sås om man vill. Jag har tidigare ugnsbakat en vitlök när jag gjorde Pasta alla Norma >>

Grekisk kyckling i ugn, 6 portioner

1 ½ kg kycklingöverlår (6 stycken)
Kryddsmör ( se recept nedan)
2 citroner
3 rödlökar
2 dl oliver
1 hel vitlök med klyftor
olivolja
salt
peppar

Kryddsmör:
25 gram smör
1 ½ tsk torkad timjan
skalet från 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar

Lägg ut kycklingen på en bakplåtpappersklädd ugnspanna. Gör kryddsmöret genom att blanda rumsvarmt smör med timjan, skal från två citroner, en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. Lyft på skinnet till kycklingen och smeta ut kryddsmöret på varje kycklinglår. Lägg på skinnet igen.
Dela citronerna (som du rivit skalet på) och lägg de bland kycklingbitarna. Skala rödlökarna, halvera dessa och lägg på varje kycklingbit. Häll ner oliverna i ugnspannan också.
Salta, peppra och ringla över olivolja.
Skär av toppen på vitlöken så att du skär in en bit i klyftorna. Lägg vitlöken på grillfolie och ringla över lite olivolja, förslut folien och lägg det i ugnspannan.
Tillaga i ugn på 175 grader i cirka en timme eller tills kycklingen är uppe i 68 grader. Då ska saften intill benet vara klart, ej rött eller rosa. Öppna paketet med vitlöken i och låt det svalna lite. Kläm sedan ut vitlöksklyftorna. Servera såsom de är tillsammans med kycklingen eller mosa ner i lite creme fraiche.


9 kommentarer:

 1. Kyckling med citroner och vitlök, perfekt tillsammans!

  SvaraRadera
 2. Så gott det låter! Perfekt bjudrätt som sköter sig nästan självt.

  SvaraRadera
 3. Det där var minsann ett lyckligt äktenskap mellan de olika smakerna!
  Själv är jag väldigt förtjust i smaken man får på vitlöken när man bakar den som du gör eller bara
  kokar med den istället för att pressa eller riva den.
  Tack för härligt recept!

  (Jamen hur lätt är det att döpa det man lagar?)

  SvaraRadera
 4. Mårtenssons kök: Ja, det fungerade riktigt bra!

  Remsan: Ja, så hinner man umgås med gästerna!

  Lena: Äktenskap it is! :-)

  SvaraRadera
 5. På ingredienslistan står det "skalet från 1 citron", men sen har du skrivit att man ska riva skalet på båda citronerna till kryddsmöret. Vilket ska det vara? Tack så mycket för ett fantastiskt recept! Håller på att laga det nu, och det luktar fantastiskt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad tokigt! Jag måste erkänna att jag inte minns. Jag tror faktiskt att det kvittar. Jag kisar och kollar på bilderna där citronerna är med och tycker mig se att jag inte varit överdriven nogrann med att riva skalet, fast alla ser ut att ha blivit utsatta för rivjärnet! :-)

   Hoppas du tyckte att det blev gott!

   Radera
 6. Min syster gjorde din recept och jag kan säga att det var mycket gott!
  Det är något jag kommer att göra igen och rekommenderar till folk att prova göra det hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att det blev uppskattat!
   Tack för hälsningen!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.