Nypon är sprängfyllda med c-vitaminer, något som är välbehövligt såhär i januari då det säkert är fler än jag som snörvlar. Nyponsoppa och mandelbiskvier är en klassiker och även en perfekt söndagsefterrätt tycker vi. Men istället för att köpa färdig i butiken, knatade jag iväg till hälsokost och inhandlade en påse nyponskalmjöl (av märket Risenta) och kokade min egen nyponsoppa. Då kan man bestämma mängden socker själv också. För min del blev det råsocker i soppan. Till soppan blev det hemmagjorda biskvier och en klick vaniljglass.
Detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak på bloggen Söta saker. Temat för januari är nämligen efterrätter.
Nyponsoppa med råsocker, 6 portioner
12 dl kallt vatten
1 dl nyponmjöl
2 msk potatismjöl
lite drygt ½ dl råsocker
Häll upp vattnet i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i det kalla vattnet. Koka upp under omrörning. Klart!
Mandelbiskvier
1 äggvita
50 gram strösocker
100 gram mandelmassa
Riv mandelmassan grovt med rivjärn. Blanda ner socker i mandelmassan. Tillsätt även äggvitan och rör tills det inte är några klumpar kvar. Klicka ut små högar på en bakplåtpappersklädd plåt. Obs! Små små högar, då biskvierna flyter ut i ugnen. Grädda på 175 grader i 6-8 minuter eller tills biskvierna fått fin färg.
Nyponsoppa, glass och biskiver, en riktigt klassisk höjdare!
SvaraRaderaVi svarade hos oss på din fråga om rengöringen av lergrytan men tänkte slänga in ett svar till dej här ändå. Man kan prova med att blanda till ett svagt ättiksvatten och fylla grytan med och sen ställa den i varm ugn, ca 1 timme. Skölj sedan ur den innan den ska användas igen. Vi brukar ta försiktigt med stålull någon gång ibland.
Lycka till!
ser smaskens ut!
SvaraRaderaJag har fortfarande inte testat att göra egna mandelbiskvier. Jag höll i en påse i affären för ett tag sedan och det var så mycket skräp i innehållsförteckningen, så då tänkte jag att jag gör egna istället. Så blev aldrig fallet. Men nu kanske.
SvaraRaderaDet där påminner mig om min mormor! Hon gjorde alltid hemlagad nyponsoppa med mandelbiskvier. Så gott!!
SvaraRaderaJag är otroligt svag för den färdigköpta varianten av nyponsoppa. Säkert alldeles för mycket socker, men vad tusan, nån gång får man väl va lite wild and crazy ;)
SvaraRaderaDin nyponsoppa ser jättegod ut!
Mårtenssons kök: Tack för svaret!
SvaraRaderaOvanligt gott: Visst gör det!
Remsan: Ja, nu blir det! :-)
ensmakavkarin: Hon kanske gjorde på självplockade nypon till och med?
vanilla sky: Klart du ska vara wild and crazy! Men sen när du blir biten av förnufts-flugan så lovar du att gå till hälsokost, eller hur? ;-)