torsdag 11 juni 2009

Äpplekaka med kardemummacrisp i långpanna

Denna äppelkaka, som man gör i en stor svart ugnspanna, brukar jag ofta baka när man vet att det är stor åtgång på fika. Den är snabb och enkel att göra. Ett stort plus är att den är smaskens såsom den är eller serverad tillsammans med vaniljsås/vispad grädde. Kakan är inte speciellt söt i sig och passar därför bra även till en kopp kvällste. Det är en av mina favoritkakor och jag brukar ibland byta ut äpplerna mot blåbär, päron eller ett paket frysta blåbär/hallon. I orginalreceptet ingår inget kardemummacrisp men jag ville lyxa till kakan lite extra denna gång. Idén kom från en kaka som jag bakat tidigare. Receptet till den kakan hittar du här.
Kardemummacrisp till eller inte; denna kaka är en given succé varje gång!

Äpplekaka med kardemummacrisp i långpanna
Smet:
4 ägg
3 dl strösocker
100 gram smör
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Fyllning:
4 äpplen (kan bytas ut mot t.ex. 6 dl blåbär eller 1 paket frysta hallon/blåbär)
2 tsk potatismjöl
1 msk florsocker
Kanel och strösocker efter tycke och smak

Kardemummacrisp:
3 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk kardemummakärnor (stöt själv i mortel)
100-125 gram smör

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplerna och skär de i bitar eller klyftor. Rör i potatismjöl, florsocker, strösocker och kanel. Gör sedan kardemummakrispen genom att blanda alla ingredienser till detta till en smulig blandning. Ställ kallt att vila en stund.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret i en kastrull. Häll smöret i ägg- och sockerblandningen. Häll i mjölken. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en separat bunke. Häll över detta i smeten. Rör runt försiktigt. Häll smeten i en smord stor långpanna (svart). Strö över äppelblandningen och därefter kardemummacrispet. Grädda i cirka 20 minuter och tills kakan fått fin färg.

7 kommentarer:

  1. Mmmm, den kakan låter toppengod, en riktig sommarkaka.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  2. Oh blått spray till cupcakes, du får ta & göra cupcakes så jag får se hur den ser ut :) !

    Mmm vilken somrig äppelkaka! Tur jag har gobakat idag så jag har mina bakverk att mumsa på :)

    Ha en härlig torsdagkväll Anna!

    SvaraRadera
  3. Vad skönt att du bloggar igen! Blev nästan lite orolig....
    Jo, jag förstår att det inte alltid är så lätt med en liten krabat hemma!!

    Känner att det är först nu "det har lugnat ner sig" och då fyller Mollie två år om en månad.
    Men det är en underbar tid!
    Kakan ser urgod ut,älskar äpplekakor!
    Har själv bakat en nu ikväll..
    Kram Åsa!

    SvaraRadera
  4. Hahaha då känner du mej, det finns redan i min helgmage orkar aldrig lägga upp någon bild på det nu för tiden, jag är ju visst redan avslöjad som besatt ändå haha ;)

    Ta nu & baka nå cupcakes så jag får se ditt blå spray in action :D

    SvaraRadera
  5. Gjorde denna med rabarber. blev en superrolig och jätte god variant av rabarberpaj och sommar!
    Tack!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.