måndag 30 december 2013

Jästbrödslimpor


Hej vänner!

Är nyårsplaneringen i full gång? Jag misstänker att ni överöses av tips på nyårsmat från både höger och vänster – så jag tipsar inte ytterligare. Skulle någon ännu vara på jakt efter något smaskens så hittar ni lite tips i bloggens högermarginal.

Däremot ska jag lägga upp receptet på dessa jästbrödslimpor. Jästbrödsmjöl är unikt för Finland (har fått mjölet av min moster i Finland). När man maler mjölet används den del av vetekärnan som ligger nära skalskiktet, så mjölet blir lite näringsrikare, mörkare och mer fiberrikt. Dessutom har askorbinsyra tillsatts för hållbarheten. Någon motsvarighet till jästbrödsmjöl finns mig veterligen inte i Sverige. Istället kan man använda vetemjöl men byta ut en del mot grahamsmjöl eller vetekli för att få ett mustigare bröd. Du kan även testa att baka brödet med lantbrödsmjöl.

Jag tänkte ta lite nyårsledigt nu – så hörs vi inte innan så vill jag önska ett riktigt gott slut och en härlig början på ett nytt år! Förmodligen finns jag på Instagram även över tolvslaget.

Tack till er alla för det gångna matbloggsåret – ni är bäst – och utan er vore den här bloggen ingenting!  

Varma kramar till var och en! Hoppas vi syns nästa år! 


Jästbrödslimpor, 4 limpor

1 liter vatten, fingervarmt (37-gradigt)
75 gram jäst (1 ½ paket)
1 msk salt
2 msk sirap (brödsirap, mörk sirap eller ljus sirap. Kan även bytas ut mot honung)
1,4 kg jästbrödsmjöl (eller lantbrödsmjöl eller vetemjöl där du byter ut en del mot grahamsmjöl/kli)
50 gram rumsvarmt smör (eller mjölkfritt margarin)

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt salt sirap och mjölet. Knåda in mjölet väl (knåda gärna 5-10 minuter minst). Mot slutet av knådningen tillsätter du det rumsvarma smöret. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk det tar 30-45 minuter. Det jäser bättre om det får jäsa i lugn och ro på ett varmt ställe (t.ex. i skåpet ovanför kylskåpet, ovanför ugnen eller dylikt).

Dela degen i 4 delar och rundriv bitarna. Det gör du genom att hålla degklumpen i din hand och sedan dra degen och spänna den undertill så att överflödet hamnar på undersidan. Ytan ska alltså bli slät och fin utan sprickor. Låt därefter bitarna jäsa i 5 minuter innan du formar du de till avlånga limpor. Skär 3 skåror i varje limpa med en vass kniv eller rakbladsblad. Låt jäsa i 30 minuter på plåtar, täckta med en bakduk. Grädda brödet på 200 grader i knappt 30 minuter eller tills innertemperaturen på brödet är 96 grader. Vill du använda termometer så stick inte in den förrän efter halva gräddningstiden, annars pöser brödet ihop. Låt brödet svalna utan bakduk för knaprig skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa. Det går bra att frysa in överblivet bröd.  



Så här ska det se ut när man har rundrivit bröden.



6 kommentarer:

  1. Så goda de ser ut, man vill ju bara hugga in direkt!

    Ett gott nytt år till dej från oss,
    kramar

    SvaraRadera
  2. God fortsättning på 2014 och självklart är vi med dig. Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! God fortsättning på er också! KRAM

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.