lördag 26 januari 2013

Varm brietårta med torkad frukt, nötter och honung


Fredagkvällar är ”slänga fötterna upp i soffan”-kvällar och det finns inga andra planer än att slötitta på Skavlan och somna i soffan! Och så är det trevligt med något gott att äta.
Denna gång testade jag att göra en varm brietårta. Har sett det lite här och var; hos många bloggare, på större receptsiter och i mattidningar men aldrig testat själv. Så nu bestämde jag mig helt spontant för att göra det när jag hade en brietårta i kylen. Ja, brietårta är en sådan där rund brieost. Sen var det i princip slut på ingredienser, haha! Men jag lyckades dra fram lite diverse slattar och trolla till en mumsig tårta, som blev riktigt god.

Nedan följer mitt recept. Utgå från ungefär samma, och så varierar ni efter eget tycke och smak. Till frukosten värmde jag en bit av den överblivna brietårtan till frukosttallriken och det smakade minst lika bra då också.

Varm brietårta med torkad frukt, nötter och honung

1 brietårta (rund, har kastat omslagspappret så vet tyvärr inte vikten men kanske 15 cm i diameter)
1 dl flytande honung (hade bara fast så jag mikrade den lite)
1 dl blandade nötter (t.ex. pistaschnötter, pinjefrön, valnötter och mandlar)
1 dl torkad frukt (jag tog russin och aprikoser)

Skär brietårtan som en tårta som du ska fylla, dvs. på diagonalen. Lägg botten på en bakplåtpappersklädd plåt. Skär den torkade frukten i mindre bitar och hacka nötterna grovt. Lägg hälften av frukten och nötterna på ostbotten. Ringla över hälften av honungen. Lägg på ostlocket och tryck till. Ställ in osten i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Ta sedan ut osten och strö över resten av nötterna och frukten, ringla över även honungen. Tillaga i ugnen ytterligare 5 minuter. Akta, honungen blir varm. Skär upp skivor med kniv och ät som tilltugg med kex och bröd som tillbehör.


 

5 kommentarer:

 1. Älskar brie, både i mat och på smörgås! Fast inte värmt den hel som på detta sätt; låter gott!

  SvaraRadera
 2. Helt galet gott med den där ljumma brien.
  jag har haft björnärssylt på en liten trekvant du vet till mig i bland till frukost. varm så den bubblar och helt underbart gott.
  Nötter har jag sett som du gjort, men aldrig själv provat.
  lena från make a head food

  SvaraRadera
 3. Jag älskar varm brietårta! Har inte testat att ha torkad frukt på så det får bli det nästa gång. Låter som ni haft en mysig fredag, önskar er en lika fin söndagskväll!

  SvaraRadera
 4. Varm brietårta är rätt så mäktigt men också riktigt gott. Tror att det snart är dags att göra en. :-)

  SvaraRadera
 5. Varm brie är underbart... Bästa helglyxen!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.