torsdag 3 januari 2013

Gratinerad hummer med fänkåls- och chilismörPå nyårsafton gjorde vi gratinerad hummer hemma för första gången. Riktigt gott, kan varmt rekommenderas. En lagom förrätt tillsammans med en bit baguette när man sedan ska äta en varmrätt och en dessert också.

Jag gjorde ett smör till hummern, som jag tidigare gjort till räkor. I det receptet ska man låta smöret smälta på riset och äta tillsammans med handskalade räkor. Supergott! Det receptet hittar ni här>> 

Nu blir det så mycket smör av detta recept så att det räcker till 4 portioner. Smöret är även gott som pålägg på baguetten. Annars urgott att doppa baguetten i det smälta smöret från hummern.

Gratinerad hummer, 4 portioner

2 humrar
1 sats fänkåls- och chilismör (recept se nedan)
4 msk lagrad ost (vi använde herrgård)

Chili- och fänkålssmör, räcker till  mer än 4 portioner:
50 gram smör, rumsvarmt
1 stor knippe dill (cirka 1 kruka)
½ dl chilisås
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta

Mortla fänkålsfrön och rosmarinet. Finhacka vitlöksklyftan och hacka dillen. Blanda smör, chilisås, stött fänkål och rosmarin, vitlök och dill. Dela humrarna på längden, plocka ut matsäcken och knäck klorna. Det finns bra instruktionsvideon för detta på YouTube. Bred smöret på varje hummerhalva, lägg på en plåt, strö över den rivna osten. Gratinera på 275 grader (grillfas) i 1 ½ minut. Servera genast med en bit baguette. 

3 kommentarer:

  1. Mums! Jag har köpt hummer nu efter nyår bara för att det är så gott att gratinera. Fick dessutom skaldjursbestick av en vän, så nu måste jag äta lite hummer.

    SvaraRadera
  2. Gratinerad hummer är ju så gott! Inser dock att jag äter det för sällan. Du kanske vill vara med i min lilla tävling. Välkommen in till mig.

    SvaraRadera
  3. Vi blev bjudna på gratinerad hummer till förrätt på nyårsafton för några år sedan och visst är det gott!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.