På nyårsafton gjorde vi gratinerad hummer hemma för första
gången. Riktigt gott, kan varmt rekommenderas. En lagom förrätt tillsammans med
en bit baguette när man sedan ska äta en varmrätt och en dessert också.
Jag gjorde ett smör till hummern, som jag tidigare gjort
till räkor. I det receptet ska man låta smöret smälta på riset och äta
tillsammans med handskalade räkor. Supergott! Det receptet hittar ni
här>>
Nu blir det så mycket smör av detta recept så att det räcker
till 4 portioner. Smöret är även gott som pålägg på baguetten. Annars urgott
att doppa baguetten i det smälta smöret från hummern.
Gratinerad hummer, 4 portioner
2 humrar
1 sats fänkåls- och chilismör (recept se nedan)
4 msk lagrad ost (vi använde herrgård)
Chili- och fänkålssmör, räcker till mer än 4 portioner:
50 gram smör,
rumsvarmt
1 stor knippe dill (cirka 1 kruka)
½ dl chilisås
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 stor knippe dill (cirka 1 kruka)
½ dl chilisås
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
Mortla fänkålsfrön
och rosmarinet. Finhacka vitlöksklyftan och hacka dillen. Blanda smör,
chilisås, stött fänkål och rosmarin, vitlök och dill. Dela humrarna på längden,
plocka ut matsäcken och knäck klorna. Det finns bra instruktionsvideon för
detta på YouTube. Bred smöret på varje hummerhalva, lägg på en plåt, strö över
den rivna osten. Gratinera på 275 grader (grillfas) i 1 ½ minut. Servera genast
med en bit baguette.
Mums! Jag har köpt hummer nu efter nyår bara för att det är så gott att gratinera. Fick dessutom skaldjursbestick av en vän, så nu måste jag äta lite hummer.
SvaraRaderaGratinerad hummer är ju så gott! Inser dock att jag äter det för sällan. Du kanske vill vara med i min lilla tävling. Välkommen in till mig.
SvaraRaderaVi blev bjudna på gratinerad hummer till förrätt på nyårsafton för några år sedan och visst är det gott!
SvaraRadera