lördag 19 januari 2013

Krabbelurer på Muurikkan

 


Tack för alla fina hälsningar ni lämnat i det förra inlägget. Ni ska vet hur privilegierad jag känner mig över att så många fina människor visar omtanke, trots att vi aldrig träffats i verkligheten! Tack underbara fina för ert stöd! Vi har haft en fortsatt tuff vecka med ännu en familjemedlem på sjukhus och några sömnlösa nätter därtill. Men nu har bägge blivit utskrivna och fått komma hem. Det känns riktigt fint! Dock kommer det dröja ett bra tag till innan krafterna är åter, så jag har funnits där och hjälpt till varje dag. Och nu framåt helgen försöker jag försiktigt själv ladda batterierna genom att inte planera in någonting uttröttande utan bara vara. Jag har redan gått på sparlåga ett tag, så en lugn helg är precis vad vi behöver. Kanske kanske vågar jag hoppas att alla nu är på rätt bana igen!

Familjemys blev det nu på eftermiddagen med krabbelurer på vår Muurikka för första gången. Och jag har för övrigt aldrig tidigare ätit krabbelurer. ”Hur har detta kunnat gå förbi oss?”, undrade min man också. Supergott! Lite som en blandning mellan en tjock pannkaka och en munk. Med lite kardemumma i blev det superdupergott! Och allt smakar ju så gott utomhus. Men det blev en snabb utomhusfika med -14 grader. Så kallt att den vispade grädden frös till en klump. Men tur att den varma chokladen värmde gott!  ”Mamma, vi har en myslördag!”, sa min 4-åring. Ja, och det har vi verkligen haft, fast båda killarna har haft myror i brallan och minstingen fick äta sina krabbelurer inomhus, då han har lite krupphosta. 

Önskar er en fortsatt mysig helg!

Krabbelurer

2 ägg
1 dl strösocker                                
1 ½ dl mjölk (vi använde risdryck)
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk grovmalen kardemumma
1 krm salt

Smör till stekning (eller mjölkfritt margarin)
Strösocker att vända krabbelurerna i

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt för sig. Rör ner mjölken i ägg- och sockersmeten och därefter mjölblandningen. Rör slätt med en slev eller en slickepott. Grädda kramelurerna i mycket smör/margarin i en stekpanna, stekhäll eller på en muurikka. Vänd i socker efter stekningen. Servera som de är eller med t.ex. vispgrädde och sylt.

Tips! 
Du kan även vända krabbelurerna i en blandning av kanel och socker.




 

21 kommentarer:

  1. Aldrig hört talas om Krabbelurer, men nu skall det testas. Kanske att det blir en picknick i skogen imorgon om det är inte lika kallt som idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Kul att testa nytt! Picknick i skogen låter inte fy skam!

      Radera
    2. Det blev ingen picknick i helgen. Burr så kallt. Men jag har testar dina krabbelurer. Riktigt roligt och gott. Som du skriver, lite munkkänsla ...

      Radera
    3. Kul att du testade och kul att du gillade dem!

      Radera
  2. Krabbelurer är ju jättegott! Om man far ut på isen eller skogen eller så kan man hälla smeten i en flaska och sen bara klicka ut den på murikkan. Allt man gör utomhus smakar ju så gott!
    Skönt att höra att det går åt rätt håll för er alla :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, bra tips! Tror att denna smet ska vara i en rymlig flaska, för den är ganska kompakt och kletig och vi skedade upp den med två matskedar. Men en sprits funderade min man över.

      Radera
  3. Åh vad mysigt och gott!!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  4. Jag måste testa att göra krabbelurer för det har jag aldrig ätit. Låter supergott. Härligt med en mysdag med familjen.

    SvaraRadera
  5. Vi har ibland mysbrunch på söndagar och då med krabbelurer. Det är så sanslöst gott ju. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en mysbrunch att längta till!

      Radera
  6. skönt att höra att alla mår fint igen... <3
    även om man aldrig träffats i verkligheten så e det viktigt att bry sig om... det finns för lite av den varan idag...

    krabbelurer på muurikkan.. ser kanongott ut...

    massa kramar Diana

    SvaraRadera
  7. Visst är det gott. har förvisso aldrig gjort dem på muurika men haft dem som picknick mat på olika sätt genom åren. Gott!

    vad skönt att det som är jobbigt verkar vänt nu. ha det riktigt gott! Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
  8. Har aldrig hört talas om krabbelurer men det låter gott! Skönt att det känns bättre för er och att alla är hemma från sjukhus.
    Kram Jannike

    SvaraRadera
  9. Det har jag aldrig ätit med det låter ju supergott. Älskar ju pannkakor av alla sorter så det borde ju vara passande..? Fina bilder!

    SvaraRadera
  10. Älskar krabbelurer. Picknickmat för mig. Gott att få äta dem varma direkt tillagade!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.