onsdag 16 december 2009

Köttbullar

Här kommer ännu ett recept som jag fått inspiration till från andra. Det var i Pernillas jul som dessa lagades! Jag dubblade dock receptet, bytte ut mjölken mot grädde och använde grovkornig senap istälelt för dijon. Köttbullarna blev fantastiskt goda och kan verkligen rekommenderas! Istället för att steka köttbullarna i stekpanna så tillagade jag de först i långpanna i ugnen och gav de därefter en skjuts i stekpannan så att de fick fin färg. Sedan serverades de ur den svarta skålen som min man har med sig från sitt barndomshem. När han var liten så serverades köttbullarna alltid ur den skålen. Det är roligt att fortsätta sådana traditioner tycker jag!


Köttbullar, drygt 100 stycken beroende på storlek

1 kg nötfärs

2 gula lökar

2 ägg

1,5 dl ströbröd

2 dl vispgrädde

2 tsk senap (Jag använde Graveleijs)

4 msk kalvfond

2 tsk salt

2 tsk svartpeppar

Smör


Riv löken på rivjärn och låt den svettas i en stekpanna i lite smör. Rör under tiden ihop en blandning av ägg, ströbröd, senap, kalvfond, salt och svartpeppar. Låt svälla i 10 minuter. Rör ner lök och blandningen i köttfärsen. Rulla köttbullar av smeten. Tillaga köttbullarna i en långpanna i ugnen på 200 grader i cirka 10-15 minuter eller tills de är klara helt igenom. Stek därefter på köttbullarna i stekpanna så att de får lite färg.


6 kommentarer:

  1. Åh så mycket gott du har lagt ut, köttbullar, jansson och saffransbullarna såg ju himla goda ut.
    Fylla med kesella ha jag aldrig prövat, intressant och kul framför allt när man hittar nya tips..
    Ha en fortsatt trevlig kväll

    SvaraRadera
  2. Åh så mycket gott du har lagt ut, köttbullar, jansson och saffransbullarna såg ju himla goda ut.
    Fylla med kesella ha jag aldrig prövat, intressant och kul framför allt när man hittar nya tips..
    Ha en fortsatt trevlig kväll

    SvaraRadera
  3. Hej.
    Ja det är verkligen mysigt med traditioner!! Fortsätt med det;)
    Och för övrigt, god jul!:)

    SvaraRadera
  4. Ser ut att vara ett bra recept, hur mycket grädde la du i ?

    SvaraRadera
  5. Oopsie daisie... så kan det gå... hade glömt att skriva grädden... Det blev 2 dl vispgrädde i!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.