söndag 13 december 2009

Saffransbröd

Det blev lussebullsbak igår! Klart man ska ha saffransbullar trots att priset på saffranet skjutit upp i höjden i år! Men det är ju trots allt bara jul en gång om året. Och är det jul så ska det vara lussebullar!

Jag gör degen med Kesella och har även Kesella i fyllningen tillsammans med riven mandelmassa och russin. Det blir saftigast så i mitt tycke. Brödet bakar jag ut i alla möjliga varianter; längder, snurror i formar eller utan! Lite tips på hur jag brukar baka ut vetebröd till knyten hittar du här och till fyllda längder hittar du här!


Saffransbröd

50 gram jäst

100 gram smör

5 dl standardmjölk

250 gram (1 burk) Kesella

2 påsar saffran (1 gram) + 1 sockerbit

2 dl strösocker

½ tsk salt

Cirka 17 dl vetemjöl


Fyllning:

250 gram mandelmassa

1 burk Kesella

Russin


1 ägg till pensling

Pärlsocker


Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Stöt saffranet i en mortel tillsammans en sockerbit. Häll över i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till lite varmare än 37 grader. Häll i Kesellan och låt bli 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt socker, salt och mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Kavla ut degen på bakbordet, fyll med Kesella, riven mandelmassa och russin. Baka ut till snurror, knyten eller längder. Låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter och pensla sedan med ägg och strö på pärlsocker. Grädda på 200 grader; bullar i cirka 8 minuter, och längder i runt 12 minuter.


6 kommentarer:

 1. Det lät som helt perfekta safransbullar det här! Jag älskar då det är mandelmassa fyllning i bullar, de håller sig goda och saftiga mycket längre! :)

  SvaraRadera
 2. Nä, det går inte att vara utan såna här goda kakor trots att dom blir ganska dyra att tillverka!!

  Som du säger, det är bara jul en gång om året.

  Önskar att jag kunde ta en tugga av dina goda kakor, ser underbart goda ut!!!

  Ha det bra!/Åsa.

  SvaraRadera
 3. Jag gör mina saffransbullar med vit choklad och pistagenötter. Mycket gott, men billigt blev det inte!

  SvaraRadera
 4. Mums!! Min mamma gör alltid saffranskrans (fast utan russin) istället för lussekatter. Mycket godare och saftigare111

  SvaraRadera
 5. Hej Anna! Jag älskar dina recept och har bakat flera stycken av dem, nu har jag en undran, kan du inte visa fler sätt att baka ut vetedeg, jag har så himla svårt att hitta på nya bullutbakningar, det blir samma jämt. Tack på förhand / Annette Engström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette! Vad kul att du gillar mina recept och är nyfiken på fler sätt att baka ut vetedeg! Jag ska se till att fota lite olika utbakningar nästa gång jag bakar bullar, säkerligen blir det bland annat saffransbröd framöver.

   I väntan på det tycker jag att du ska bläddra bland kategorin "Vetebröd". Där finns 37 vetebrödsrecept av olika slag och inte riktigt lika många sätt att baka ut men 15 sätt kanske. Alla utbakningssätt är inte fotade men jag har försökt att beskriva. Skulle du undra, så vet du att det bara är att skriva och fråga så ska jag försöka förklara!

   Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.