måndag 14 december 2009

Janssons Frestelse

Janssons Frestelse tillhör mina favoriter på julbordet! Själv har jag inget recept som jag utgår ifrån utan brukar höfta lite ur minnet. Det brukar bli bra tror jag eftersom jag allt som oftast blir utsedd att laga Jansson.

Vad har ni för favorit på julbordet?


Janssons Frestelse

1 kg potatis

2 stora gula lökar

1 burk anjovisfiléer

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Svartpeppar

Ströbröd

Smör


Skala potatisen och stava den. Skiva löken och svetta den i smör i en stekpanna. Öppna anjovisburken och häll spade i grädden. Varva potatis, lök och anjovisfiléer i en gratängform. Börja och avsluta med potatis. Peppra mellan lagren. Häll över grädd-spadblandningen. Strö över ströbröd och klicka på smör. Tillaga på 200-225 grader i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk.


3 kommentarer:

 1. Här har det fyllts på med mycket gott sedan jag tittade in senast. Jansson är verkligen en favorit på julbordet... Tillsammans med julgodiset förstås :o)

  //Linda

  SvaraRadera
 2. Din blogg är en av de som jag kikar på i stort sett varje dag, tack för all inspiration!
  Jansson (eller Janne som den kallas hos oss ;) )är verkligen min favvo på julbordet. Förra gången jag gjorde den blev den dock ganska torr... hmmm... Tror jag provar ditt recept i morgon och lägger ut på bloggen (om jag får lov att länka till dig? )om det blir bra :)

  // jennie

  SvaraRadera
 3. Åh nu blev jag riktigt sugen på janssons, älskar det :-)

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.