söndag 4 oktober 2009

Kanelbullens dag

Idag är det kanelbullens dag! Vi har bakat bullar hemma hos oss ! Det var lämpligt också eftersom det var slut på bullar i frysen, bra att ha hemma om man får oväntat besök eller bara till kvällsfika.
Jag gjorde inte de traditionella kanelsnäckorna utan det blev snodda, flätade kanelbullar, rätt så stora. Min man tycker att bullar ska vara stora, inga snåla, fattiga, små ska det vara säger han! Har du inte bakat sådana förut följer här även lite bilder och instruktioner på hur man gör de.

Kanelbullar, 25 bageristora bullar
Vetedeg, finsk variant:
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör

Fyllning:
150 gram smör
1 ½ msk vaniljsocker
1 msk kanel
1 dl strösocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut bullarna.
Gör fyllningen.

Utbakning av bullarna

Kavla ut vetedegen till en avlång platta.
Kleta på fyllningen och vik degen i tre delar.
Skär fem cm breda bitar, vilka du skär två snitt i enligt bilden.

Fläta dessa och vik bullen så att ändan som sitter ihop hamnar underst.

Snygga till bullen. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter, pensla sedan med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 200 grader i 10-13 minuter.

Så här vackra blir de när de är nygräddade!

9 kommentarer:

  1. Vad kul att få se hur det ska gå till att göra snurror. Har aldrig testat, men med din beskrivning kan jag nog klara det :o)

    //Linda

    SvaraRadera
  2. Tror du tar hem priset för årets finaste bullar här! Otroligt snygga!

    SvaraRadera
  3. Har precis bakat dina bullar, DE godaste jag någonsin ätit!!

    SvaraRadera
  4. Anonym: Vad roligt! Och vad glad du gjorde mig genom att skriva en hälsning till mig! Det uppskattas! :-)

    SvaraRadera
  5. Bakade bullar efter ditt recept förra året på kanelbullens dag - GU SÅ GOA o STORA! Nu står jag i akt att baka igen för lilla mor som fyller år i dag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Ja, stora bullar ska det vara! Hälsa lilla mor på födelsedagen! Hoppas ni får det riktigt fint!

      Radera
  6. Jag vill bara stämma in i den glada kören - så fina bullar och så fantastiskt goda. Jag har bakat dem flera gånger nu för lill-flickan fyllde 3 år för två veckor sen men vi firar i omgångar med familjen, farmor & farfar och i eftermiddag dagiskompisarna. Det blir säkert succé igen. Tack för fin inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Sara för den fina hälsningen!
      Roligt att höra att bullarna är populära!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.