lördag 28 december 2013

Krämig morotssoppa med räkost och dill


Den här morotssoppan är suveränt god och jag åt den för första gången i somras. Den smakar nästan som en räksoppa och är verkligen krämig. Ett plus i kanten är ju att den känns festlig, går jättesnabbt att göra och kan serveras både en vardagkväll, som bjudrätt eller som en förrätt. Det enda som tar tid att göra är att riva morötterna. Jag körde på det gamla hederliga knogjärnet men flera av er har säkert fiffiga maskiner som kan göra jobbet åt er.
Soppan går väldigt bra att förbereda dagen innan t.ex.

Det ursprungliga receptet hittade jag hos Therese Gott ochblandat. Min egen variant av receptet ser ni här nedan (jag kan ju inte låta bli att justera allt för jämnan).

Jag gjorde en mjölkfri variant också av soppan till sönerna. Då använda jag Tofutti Cream Cheesen istället för creme fraiche och räkost. Blev en bra smak på den soppan också.

Krämig morotssoppa med räkost och dill, 6-8 portioner

800 gram morötter
Smör till stekning
½ dl vetemjöl
3 fond du chef fisk
12 dl vatten
1 burk (liten) creme fraiché
350 gram räkost på tub eller i ask
½ paket fryst dill


Skala och riv morötterna, hälften på grova sidan och hälften på fina. Smält smöret i en kastrull och låt morotsrivet svettas i kastrullen en stund. Pudra över mjölet och blanda ordentligt. Häll över vattnet (förkoka gärna i vattenkokare), lägg i buljongen och sätt på locket. Koka på svag värme i ett par minuter. Tillsätt därefter creme fraiche, räkost och dill. Låt koka upp igen och servera.

12 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Det här skriver jag opp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla! Och du gjorde ju en variant av den fortare än kvickt också!

      Radera
  2. Ser ut som en soppa helt i min smak!

    SvaraRadera
  3. Såg och lät väldigt gott. Gillar soppor, men gör det aldrig själv, men ska nog testa detta. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, testa! Denna är lättlagad och riktigt smarrig!

      Radera
  4. Tack för ett kanonrecept! En riktig favorit, har gjort den flera gånger:)

    SvaraRadera
  5. Vill bara säga tack! Det här är bland det godaste jag har ätit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, och lättlagat är det också!

      Radera
  6. I vår by har vi något som kallas "Lunch för daglediga" första måndagen i varje månad. Vi gjorde en sats för 60 pers och vi fick så mycket beröm för soppan. Många ville ha receptet och de blev hänvisade hit :)
    Tack för ett fint recept!

    SvaraRadera
  7. TACK för ett härligt recept! I vår by har vi något som kallas "Lunch för daglediga" en gång i månaden. Vi gjorde en soppa för 60 pers som verkligen blev uppskattad. Många ville ha receptet men blev hänsvisade hit :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.