måndag 2 december 2013

Första advent i Frostis kök


Första advent är avklarad! Och hela helgen gick i pyntandets, bakandets och matens tecken! Vi har som en tradition att vänta med glögg och skinka till första adventshelgen men sedan blir det jul för hela slanten resten av månaden!

Hoppas din helg också varit bra! Vad har du för adventstraditioner?


I lördags eftermiddag ställde jag in den här bänken i köket - ett blocketfynd som jag pyntade med lykta, tomteflicka och lite Ingrid Marie-äpplen. Praktisk extrabänk i köket, som kommer väl till pass under december när man får gäster på besök!


Vi hade gäster på lördagkvällen och jag bakade till fikat. Det blev julstjärnor; finskt bakverk på smördeg och katrinplommonmarmelad. Jag bakade även lingoncookies, som ni ska få receptet på under veckan.


Första ljuset tändes i söndags morse. En speciell känsla att tända det! 


Och en riktig liten julfrukost blev det med skinka, senap, rödbetssallad, köttbullar och sill! Gott! 


Och när jag ändå var igång blev det tomtegröt till lunch (lagad i slökokaren) och så lite annat gottigt till (läs repris från frukosten). 


Medan barnen och mannen var ute i blåsten, myste jag i köket med julmusik och dukade fram glögg och tillbehör. Ingen jul utan Fazers julchoklad (tror dock inte att den säljs i Sverige) - supergod!


När mina killar kom in satt vi i köket och sörplade i oss varm glögg! Och vi är duktiga med glöggdrickande - fick i oss en hel flaska på en sittning. Här hos oss är det Blossas lättglögg som är favoriten! 

Har du också adventspyntat hemma hos dig? Skriv en liten kommentar, så tittar jag gärna in till din blogg! Tycker att det är så mysigt att kika in hos andra också! 

16 kommentarer:

  1. Ah julstjärnor, de påminner lite om min farmor. Har för mig att de var riktigt goda :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, julstjärnor är mumsiga! Nog minns du rätt!

      Radera
  2. Åh så mysigt och fint ni har det. Jag har inga adventstraditioner mer än att det ska vara städat och i ordning i fönstren med ljusstakar och stjärnor samt en massa mys med gott fika och massor av glögg. Den här helgen blev det inget av nånting direkt då jag mest låg och sov med en hemsk förkylning men det får jag ta igen nästa helg istället. Städa och plocka i ordning i fönstren hann jag dock med innan förkylningen slog till. Ha en fortsatt fin december! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hua, hoppas förkylningen gett med sig och att du får mysa denna helg istället! Tack, önskar dig detsamma!

      Radera
  3. wow vilken häftig glögg-kanna du har!! / Anette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anette! Ja, jag gillar den också, har några år på nacken nu.

      Radera
  4. Vilka mysiga adventsbilder, man blir alltid så inspirerad när man tittar in hos dig! :) Själva tar vi tag i julpyntandet på allvar denna vecka.

    Fazers julchoklad har vi nog aldrig ätit, vad innehåller den för gottigt? Kanske ska vi be släktingar om en försändelse närmare jul tro...

    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina ni är!
      Julchokladen innehåller julkryddor (kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och muskot), torkade äppelbitar och mandelkross. Ruskigt gott! Ni behöver absolut en specialförsändelse!

      Radera
  5. Vilken mysig blogg jag hittade tll. Många goda o inspirerande recept. Tillbringar själv mycket tid i köket med bak o matlagning. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  6. Hej! jag har också den glöggkannan! Superfin, men kranen blir så het och man kan lätt bränna sig tyvärr:( Supermysigt hursomhelst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste hålla i en servett samtidigt som man tappar upp glögg i muggen.

      Radera
  7. Fint!! Vad heter porslinet på bilden m frukosten, teet och mackorna, som går i blått och vitt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna! Muggen och fatet är inte samma serie fast det ser ut så. Muggen är gammalt engelskt porslin inköpt på loppis. Fatet är nyare engelskt porslin, har fått serien av min svägerska som tröttnade på den. Tror att den är inköpt på Ellos eller Åhléns för över tio år sedan.
      Men håll koll på loppis - det brukar kvitta om du bara hittar en eller ett par tallrikar av samma sort - man kan ju blanda dem ändå!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.