söndag 1 september 2013

Saftiga vaniljmuffins med bilarfluff


1 september och det är höst i luften på riktigt! Det kommer ju fler soliga dagar men sommarkänslan börjar tyna bort. Jag tackar för ljumma sommarkvällar, färska jordgubbar, sallader, shorts, svalkande drycker och sand mellan tårna. Nu välkomnar jag tända ljus, mustiga grytor, värmande filtar, rykande hett te och skogspromenader. Det här ska nog bli bra!
Jag börjar med att bjussa på receptet på vaniljmuffinsen med bilarfluff, som vi hade på Angry Birds-kalaset. Både muffinsen och fluffet är mjölkfria och muffinsen så där riktigt saftiga! Tål ni mjölk, använder ni bara smör, mjölk och grädde istället!
Jag beställde rispapper-bilder med Angry Birds. Ni behöver såklart inte ha det, och inte fluffet heller. Muffinsen är saftiga i sig!
 En fin söndag kväll önskar jag dig!

Saftiga vaniljmuffins med bilarfluff (mjölkfria), cirka 12-20 stycken beroende på form

4 dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl strösocker
100 gram mjölkfritt margarin, rumsvarmt
2 dl havredryck eller risdryck
2 ägg
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt och strösocker. Tillsätt margarinet och nyp ihop. Tillsätt sedan hälften av havredrycken och blanda slätt. Vispa lätt ihop andra hälften av havredrycken, äggen och vaniljsockret. Vispa ner detta i smeten. Lägg bullformar i muffinsplåtar och klicka ner smeten till max 2/3 av formen. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Låt muffinsen svalna helt innan du dekorerar dem.

Mjölkfri bilarfluff

60 gram Ahlgrens bilar
2 dl vispbar sojagrädde (den heter Alpro Soya Airy & Creamy)
Karamellfärg, grön eller röd

Klipp godisarna i mindre bitar. Lägg godiset i en kastrull tillsammans med sojagrädden och värm på låg temperatur länge tills godisbitarna har smält. Du måste röra om hela tiden. Gräddblandningen får absolut inte koka. När allt godis har smält, lyft av kastrullen från spisen och droppa ner lite karamellfärg, vispa slätt och häll upp grädden i plastbunke. Låt svalna i kylskåp över natten. Vispa sedan upp grädden i 2 minuter med en elvisp. Fluffet blir väldigt kompakt. Lägg fluffet i en spritspåse och spritsa på de avsvalnade muffinsen.

Muffinsen går bra att frysa, däremot är det bättre att inte frysa fluffet.

Tips! Muffinsformarna i papper blir ofta flottiga när man gräddar muffinsen. Lossa försiktigt formarna och lägg ner muffinsen i en ny pappersform innan servering. Mycket snyggare! 

4 kommentarer:

  1. Åh vilka fina - sonen skulle älskat dem, han är ett stort fan av angry birds. ;-) Jag har en tävling igång som kanske passar dig - där man kan vinna kakfatsstativ att använda för att bygga ett eget personligt kakfat. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Åh, tävling! Jag kikar in hos dig då!

      Radera
  2. Vilka fina muffins! Säg, varifrån beställde du rispapperbilder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle just ha Angry Birds-bilder, så det var lite krångligt. Fick beställa från England. Men å andra sidan var det inte så krångligt. Gick snabbt och smidigt och kom i ett kuvert efter några dagar. Här är länken: http://www.partycakes4u.co.uk/delivery_payment.php

      Det fanns även svenska hemsidor som sålde sådana bilder, men jag hittade ingen annan som sålde med Angry Birds-bilder.

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.