onsdag 23 november 2011

Biscotti / små skorpor med choklad, apelsin, mandel och kardemumma


Redan mitt i veckan och dessutom första advents-veckan! Tittar bekymrat ut och ser bara regniga gator. Adventskänslan vill inte riktigt infinna sig.

Här ett efterfrågat recept – på biscottin som jag bakade för en halv evighet sen. Men nu så Alma! Inspiration till dessa hittade jag hos Matstugan, men som vanligt så var jag tvungen att sväva ut. Så riktigt likt orginalet blir dem inte. Perfekta i juletider dock, bägge varianterna!

Biscotti / små skorpor med choklad, apelsin, mandel och kardemumma

2 dl mandel (1 dl males och 1 dl grovhackas)
Skalet från 1 apelsin
2 tsk grovmald kardemumma (eller kardemummakärnor, som du mortlar själv)
100 gram rumsvarmt smör
4 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50-100 gram hackad mörk choklad
1 ägg

Mal hälften av mandeln med mandelkvarn. Mandeln behöver inte skållas innan. Hacka resterande mandlar grovt. Blanda mjöl, mandelmjöl, socker, sirap, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt. Tillsätt därefter ägget, apelsinskal och grovhackade mandlar och choklad och rör ihop. Knåda ihop den och dela den i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd och lägg på bakplåtpappersklädda plåtar. Platta till varje längd lite. Grädda på 175 grader i 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna lite. Skär sedan längdernna i skivor, på snedden. Lägg biscottin med snittytan upp. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Ställ in biscottin in i ugnen och låt dem torka på plåten i cirka 40 minuter. Förvara avsvalnad biscotti i en lufttät burk.



12 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Men hur mycket choklad ska det vara i?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Tack för uppmärksamheten! Nu är det korrigerat! :-) Jag använde en öppnad chokladkaka, som det var taget ur men allt mellan 50 och 100 gram funkar!

    SvaraRadera
  3. Så gott det ser ut och låter! En bra kombo av ingredienser.

    SvaraRadera
  4. Det finns verkligen så många olika goda varianter av skorpor, gott med choklad i:)
    Kan bara hålla med om det där med saknad adventskänsla, verkar som det är många som känner så. Kanske advent kommer lite väl tidigt i år...

    Ha en skön adventshelg i alla fall och hoppas känslan infinner sig:)

    SvaraRadera
  5. Hej var med och tävla om dagens blogg där alla mina 100-200 läsare kan blir din här på
    http://laakinoiise.blogg.se/2011/november/dagens-blogg-fredag-3.html#comment

    Förlåt om du inte gillar sånna här kommentarer! :)

    SvaraRadera
  6. Vad gott =) Idag är sista dagen att tävla om en matkasse och presentkort på mathem.se på min matblogg så skynda in där och tävla idag =)

    SvaraRadera
  7. Men, vad söt du är! Så smickrad jag blir. Underbart med choklad i också. Det är toppen när någon ser med nya ögon på ens recept. Ha en finfin vecka du!

    SvaraRadera
  8. Förlåt min okunnighet, men vad ska man göra m apelsinskalet? Riva, eller hacka.....

    SvaraRadera
  9. MalinPersson: Men det är ju jag som varit otydlig! Tanken är att man river skalet med rivjärn. Jag använde den fina sidan.

    SvaraRadera
  10. Ok, tusen tack då ska jag prova ditt reccept idag!

    SvaraRadera
  11. Sorry, det är jag igen ;))
    Gjorde dom i lördags o säger bara MUMS!!!! Dom blev inte torra o hårda i mitten, fast jag gjorde precis som du skrev. Kanske längre stund i ugnen?
    Annars blev dom jättegoda ändå!!

    SvaraRadera
  12. MalinPersson: Kanske kan ha med tjockleken att göra. Det går säkert bra att torka biscottin på lågtemperatur igen!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.