fredag 2 september 2011

Vulkanbullar

Allt roligt tar slut någon gång, så även min föräldraledighet! Det har varit mestadels uunnnderbart att vara hemma med mina goa killar och ägna dem så mycket tid, som jag faktiskt gjort. Det har blivit mys, bus, hemmasysslor, lämning och hämtning på dagis, öppna förskolan och lekparker dag ut och dag in. Det är sådant som kidsen älskar, och jag med till rätt stor del! Min fritid har bestått i att stå i köket och röra i grytorna och bakandes godsaker och bröd! Det är det perfekta sättet att koppla av när melodin till Musse Piggs klubbhus går på repeat för femtielfte gången samma dag, eller när någon av barnen smällt sin mattallrik in i elementet som tack för maten. Då får man som mamma skura sig svettig till efterrätt. Inte gör det så mycket när man sett steken, såsen, potatisen och gelén försvinna i ett svisch.

 Nu är det två dagar sedan som jag bytte fokus, släppte tyglarna här hemma och återgick till jobbet (som inbegriper varken barn eller något matrelaterat men en massa annat spännande)! När jag är på jobbet får jag lära mig att låsa toaletten, inte prata barn, bak och recept med kollegorna för jämnan och inte sitta och surfa recept till fredagsmiddagen. Jag får så lov att släppa lite på middagsansvaret här hemma också, men det ska bli så skönt att komma till dukat bord! Jag är ju trots allt gift med mannen, som har matlagning som yrke. Jag kommer att fortsätta baka och laga en del emellanåt men ni kan tyvärr inte förvänta er dagliga inlägg. Lova att hojta till om inläggen lyser med sin frånvaro alltför länge! Ibland slår nämligen latheten till och jag får bara inte ut recepten fast jag skulle ha en del på lager!

Nu till dagens recept – vulkanbullar! Jag vet, namnet är under all kritik men hur döper man släta bullar som man trycker ett hål i med pekfingret och fyller med samma fyllning som i kanelbullar? Dessa är för övrigt ljuuuuuvligt goda! Mmmm… för smör- och sockersmaken och den kletkladdiga bullen!

Önskar er alla en finfin helg!

Vulkanbullar, cirka 30 stora

1 sats finsk vetedeg, recept här >>

Fyllning:
200 gram smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ½ msk kanel

Ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen tills den lossnar från bunkens kanter. Smält smöret och häll det över degen. Knåda tills smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter innan du bakar ut. Rör under tiden ihop fyllningen. Dela degen i 30 bitar, rundriv dessa och låt jäsa på bakbordet under plastfolie i 10 minuter. Tryck ett hål mitt i bullen och klicka i fyllning. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda bullarna på 200-225 grader i cirka 10 minuter.

12 kommentarer:

 1. Haha, jag tycker vulkanbullar passar alldeles utmärkt =D Det låter supermumsigt! Och det säger jag som inte är jätteförtjust i kanelbullar O.o (men jag älskar allt annat med kanel, så det är nog något fel på mig)

  SvaraRadera
 2. Känner igen det där. En ny fas i livet börjar, kan man säga. Bullreceptet ser smarrigt.

  SvaraRadera
 3. Känner igen det där. En omställning/förändring som är både positiv och lite sorgsam. Jättegoda bullar!

  SvaraRadera
 4. Vulkanbullar tycker jag lät väldigt passande! =)

  SvaraRadera
 5. Alexandra: Haha, då tycker jag att du kan baka dessa men utesluta kanelen. Eller ersätta med kardemumma. Det finns ju gott om vaniljsocker i fyllningen ändå!

  Tant Gul: Eller hur, nya ste i livet! Tack, ja bullarna vart smaskens!

  Sofia: Bra att namnet dög! :-)

  SvaraRadera
 6. Härligt namn på härliga bullar! Lycka till med nya fasen i livet. Jag går ju snart in i den fasen du precis lämnat:-)

  SvaraRadera
 7. Låter väl som ett riktigt bra namn med vulkanbullar!

  SvaraRadera
 8. Ja, visst är det blandat när man ska börja jobba igen. Vissa saker saknar man mindre med föräldrarledigheten än andra, om man säger så. Fast när man jobbat ett tag är det de minnena som blekna mest och man minns plötsligt allt det roliga bara.

  SvaraRadera
 9. Då tar jag över stafettpinnen och tar över med mammaledighet. Varit hemma en vecka och undrar redan hur jag ska hinna blogga om allt... Ja, iofs har inte ungen kommit ännu..:)

  SvaraRadera
 10. Linda-matstugan: Tackar och välkommen till min gamla fas snart då! :-)

  Mårtenssons kök: Det verkar ju lyckligtvis som att namnet funnit acceptans, det gäller bara att våga, hihi!

  Remsan: Ja, eller hur! Och tur är kanske det!

  Sofie: Grattis till ny fas i livet! Du kommer att hinna blogga, om ett tag igen!

  SvaraRadera
 11. Sitter som bäst och avnjuter en vulkanbulle och kaffe - vetedegen är helt magnifik! Tog upp bullen ur frysen och den smakar jättegott ändå - de recept jag tidigare använt har gjort bullen torr och äcklig i frysen.

  SvaraRadera
 12. M som i Mamma: Vad roligt! Och tack för att du skriver och berättar det! Det betyder väldigt mycket för mig!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.