lördag 16 oktober 2010

Back in business och rosa limpa!


Ni måste ju verkligen ha undrat vart jag tog vägen! Helt plötsligt kommer det inte ett endaste nytt recept från Frostrosor på 10 månader. Ja, det har inte varit ett helt och hållet frivilligt uppehåll men i slutändan ett riktigt glatt sådant kan jag lova! Vi har nämligen fått tillskott i familjen, en liten son som nu är två månader gammal. Det är han som är anledningen till uppehållet på bloggen. Jag drabbas nämligen av något som kallas för hyperemesis gravidarum i samband med mina graviditeter, vilket kortfattat är onormalt starkt graviditetsillamående och kräkningar, vilket i sin tur leder till rubbningar av vätskebalansen så att man till slut måste få dropp. Jag har därför inte varit sugen på mat, inte klarat av att laga mat och dessvärre inte heller ätit så mycket mat. Jag har levt på näringsdrycker, bananer och salta kex under halva graviditeten. Därefter kunde jag behålla mycket mat men var inte så matlagningssugen. I somras köpte vi till råga på allt ett renoveringsobjekt. Så höggravid och en totalrenoveringen gjorde att bloggandet helt enkelt hamnade i skymundan. Nu när lillprinsen anlänt och jag har fått ett nytt kök, har även matlusten och lusten att tillbringa tid i köket återvänt! Så nu är jag back in business! Hoppas att ni hänger på!

Vi inleder med en riktigt rosa limpa såhär i oktobermånad när Rosa Bandet-kampanjen är i full gång! Varför inte testa denna läckra limpan, där degen är chockrosa men sedan när brödet gräddats är det bara skorpan som är rosa och inkråmet gult med chockrosa stänk (de rivna rödbetorna)! Rödbetorna bidrar till gott om fibrer och vill man öka mängden fibrer ytterligare så kan man slänga ner en deciliter solrosfrön i degen. 2-åringen, som annars hoppar över rödbetorna, älskade detta bröd!



Rödbetslimpa

5 dl vatten
1 paket (50 gram) jäst
2-3 färska rödbetor
1 dl olja
2 tsk salt
1 tsk socker
2 dl grahamsmjöl
1 dl fint rågmjöl
14 dl vetemjöl
Skala och riv rödbetorna på ett rivjärn. Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt rödbetor, olja, salt och socker. Tillsätt därefter grahamsmjöl, rågmjöl och till sist vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Olja in två avlånga brödformar. Ta upp degen på bakbordet, knåda den ytterligare och forma till två limpor som du lägger i brödformarna. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 25 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 20 minuter.

10 kommentarer:

  1. Åh vad kul att höra ifrån dig igen..Stort grattis till lillen..
    Så det va därför som det blev ett uppehåll, okej! Jag förstår att du inte ha varit så sugen på mat när du varit tvungen att gå igenom en sådan sak. Det slutade ju med något fint i alla fall.
    Välkommen tillbaka ska bli kul att få följa dig igen..
    Röbetslimpan åker in i prova på pärmen det är då ett som är säkert..
    God morgon!

    SvaraRadera
  2. Jag ska definitivt prova att baka den limpan, ser jättegod och fin ut! Jag förstår att du tycker om att baka och laga mat i ert jättefina och mysiga kök:)

    SvaraRadera
  3. Skoj att du är tillbaka igen och ett jättegrattis till nytillskottet.

    Brödet ser riktigt mumsigt ut.

    SvaraRadera
  4. Grattis till lillen!! Brödet ser verkligen kul ut.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Åh så roligt att du kommit igång med bloggen igen :) Längtar till vi flyttar och jag köpt min köksmaskin ska jag börja baka alla goda bröd du har här och laga mat och... ja de finns ju så mycket gott!

    Är inte alls avundsjuk på era fina kök, de har ni gjort kanon bra! (Väntade ifs inget annat ;) Förstår att inspirationen är dubbelt upp tillbaka, nu när du mår bra igen och har så fin kök! Men belöningen av illamåendet är ju så underbar, lilla prinsen <3

    KRAM

    SvaraRadera
  6. Detta verkrar vara en blogg med mat i vår smak, så kul att du börjat igen då!
    Och grattis, förresten.

    SvaraRadera
  7. Nämen hallå!! Du är tillbaka, och med såna fina nyheter kan jag bara gratulera!! Sååå mysigt med ett litet tillskott i familjen. Det där illamåendet däremot godtas som ursäkt för blogguppehåll! Fy för att må så där... Men härligt att ha dig tillbaka på banan igen! Stort grattis och välkommen igen!

    SvaraRadera
  8. Brödet blev en succé :D Kram

    SvaraRadera
  9. Ser gott ut! Och grattis till din nya bebis :) Vad kul :D

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.