söndag 24 oktober 2010

Äpple- och päronkräm samt veckans bröd

Helgen har bjudit på höststädning tillsammans med föreningen, lite shopping, brödbak och middag hos goda vänner. Vännerna bjöd på en mumsig kycklinggryta och till efterrätt blev det hemmagjord chokladpudding toppad med grädde och hallon. Smaskens! Själv bidrog jag med bröd i roliga former som jag tog ut med olika pepparkaksmått. Vi mumsade i oss hjärtan, ankor, hästar och självaste Pippi! Receptet är på tekakor med havre, som jag bloggat om tidigare. Jag skriver därför inte receptet igen men du hittar det HÄR.

Dessutom vill jag servera recept och bild på kräm! Fördelarna med att göra sin egen kräm är många; godare, mindre socker, mer frukt/bär, billigare än den som säljs i butikerna. Ofta har jag gjort krämen på bär men denna gång så blev det äpplen och päron. Jag lyxade till det hela med en halv vaniljstång. När man häller standardmjölk över den ljumna krämen smakar det nästan som vaniljsås tack vare vaniljstången!

Äpple- och päronkräm

4 äpplen
3 päron
8 dl vatten
1 dl råsocker strö
½ vaniljstång
potatismjöl till redning


Skala äpplen och päron och skär de i bitar. Låt de koka i vattnet tillsammans med vaniljstången tills frukten är mosig. Häll i råsocker. Mixa allt slätt med mixerstav om du vill ha en helt slät kräm. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Jag skriver ingen mängd för potatismjöl eftersom alla vill ha krämen olika tjock. Bra att veta är att krämen tjocknar ytterligare när den svalnar. Koka inte heller krämen mer än att det kommer upp en enda bubbla, annars blir den seeeeeeeg!


3 kommentarer:

  1. Evigheter sedan man åt kräm, kan inte ens minnas när det hände sist. Ankis mor är en fena på äppelkräm, får kanske ta ett snack med henne en dag...

    SvaraRadera
  2. Vad kul med tekakor gjorda med kakmått. Måste jag prova, barnen skulle nog uppskatta det. :-)

    SvaraRadera
  3. ÅH vad gott brödet var :) Det ska vi göra fler gånger.. hoppas bara får min matberedare från tomten i julklapp :))

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.