tisdag 19 oktober 2010

Kolakakor


Vissa recept har hängt med sedan urminnestider, nästan i alla fall! Detta kakrecept på kolakakor (kolasnittar, sirapskakor, sirapssnittar eller vad man nu väljer att kalla de) följde jag när jag gjorde mitt livs första kolakakor. Det var på en hemkunskapslektion i mellanstadiet. Alltsedan har jag varit detta recept troget med den modifieringen att jag ibland justerar sammansättningen smör-mjöl aningen för att antingen få kakorna antingen knapriga eller sega. Denna gång blev det de knapriga! Och de gick bland kollegorna i torsdags på fikat när jag var på jobbet och hälsade på och visade upp nytillskottet.
Har ni några recept som hängt med länge, som ni bakar/lagar efter gång på gång?

Kolakakor

200 gram mjukt smör
1 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Blanda alla ingredienserna. Rulla ut degen till drygt fingertjocka längder (det blir mellan 4 och 6 stycken längder). Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och platta till längderna lätt. Grädda mitt i ugnen på cirka 200 grader i 12 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de kallnat.

2 kommentarer:

  1. Jag har ett favvo-recept på sockerkaka, som jag använder ofta. Dock varierar jag smaksättningen i det oändliga :D

    SvaraRadera
  2. Nått som är återkommande här är kolasnitt och drömmar..
    Ang din fråga om kakorna med lemon curd så lägger du på lemon curd när kakorna och lemon curden svalnat..

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.