måndag 18 oktober 2010

Fuskviltgryta

Jag gör numera månadsmatsedlar här hemma och har tagit för vana att prova minst ett par helt nya recept varje månad. Denna månad bestämde jag mig för att testa ett recept på Fuskviltgryta på fläskytterfilé. Receptet stod på hemsidan för en köttproducent och kändes passande just oktober månad. Som vanligt så kan jag inte hålla mig till orginalreceptet utan gjorde smärre justeringar som passade vår familj. Rätten var nytänkande men ändå snabblagad och priset på rätten hamnar också på godkäntnivå även som vardagsrätt förutsatt, att man som jag, har mycket av ingredienserna hemma. Har man tagit del av naturens skafferi i och plockat både lingon och kantareller så är man en god bit på vägen!

Fuskviltgryta

1 fläskytterfilé (ca 800 gram)
1 stor gul lök
400 gram kantareller
3 dl vispgrädde
2 msk viltfond
4 krossade enbär
1 dl lingon
smör till stekning
färsk timjan (torkad fungerar säkert också)
salt
svartpeppar

Skär fläskytterfilén i skivor och bryn i smöret i en stekpanna. Ta ur köttet under tiden som du steker klyftad lök och kantarellerna i mera smör. Lägg tillbaka köttskivorna i stekpannan och häll över vispgrädden och fonden. Krossa 4 enbär och lägg i tillsammans med timjan. Låt puttra i 10 minuter och smaka sedan av med ytterligare kryddor, salt och peppar och häll i lingonen.Jag serverade rätten tillsammans med potatis, kokta morötter, palsternacka och svartvinbärsgelé.
4 kommentarer:

  1. Åh, det ser riktigt gott ut. Det måste jag absolut prova en dag..

    SvaraRadera
  2. Åh ser riktigt gott ut, funderade bara på hur jag ska lyckas ersätt viltfonden (då det innehåller tomat) med någon annan krydda.. det är det här jag saknar med alla mat.. för fonderna ger oftast även det lilla extra.. jag får helt enkelt experimentera :))

    SvaraRadera
  3. En riktig höstmiddag, gott och fint med lingonen på.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.