tisdag 26 oktober 2010

Rödvinsgryta i lergryta

Jag ser fler och fler maträtter som tillagas i lergryta igen, härligt! Jag hör också att 80- och 90-talets lergrytor grävs fram ur skåpen och dammas av. Jag fick min gryta i början av 2000-talet och har använt den då och då, ofta till kyckling.
Grytor i ugnen är för övrigt fantastiska då de sköter sig själva och blir så smakrika och mustiga. Detta är en perfekt höstgryta som påminner om Boeuf Bourguignon. Receptet hittade jag på en blogg. Dessvärre minns jag inte längre vilken. Så ser du att detta är väldigt likt ditt recept så hojta till, så hänvisar jag gärna till din blogg!

Rödvinsgryta i lergryta

1,8 kg nötbog eller högrev, jag använde nötbog
2 gula lökar
3 morötter
4 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
5 dl rödvin
3 dl vatten
1 burk krossade tomater
½ kruka färsk timjan
1 tsk salt
15 hela kryddpepparkorn
3 krm cayennepeppar
2 lagerblad
10 champinjoner
1 msk soya
Brun Maizena till redning

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i 30 minuter. Putsa köttet och skär det i lagom stora bitar. Lägg köttet i grytan. Skala morötter och lök och skär i stora bitar, dela vitlöksklyftorna i mitten och lägg även dessa i grytan. Smula buljongtärningen och strö över. Stör över salt, timjan, cayennepeppar och kasta även ner kryddpeppar och lagerblad. Häll över 4 dl rödvin, 2 dl vatten och de krossade tomaterna. Rör om. Om vätskan inte täcker så häll på mer rödvin och vatten. Sätt på locket. Ställ lergrytan i en kall ugn och sätt ugnen på 225 grader. Ta snabbt ut grytan efter två timmar och lägg i kvartade champinjoner, soya, 1 dl rödvin, 1 dl vatten och strö över lite maizena och rör runt försiktigt. Ställ snabbt in grytan igen och låt den stå i ugnen i ytterligare 1 timme. Servera med ris eller potatis och nybakt bröd till!

4 kommentarer:

 1. Har också en lergryta ståendes hemma, brukar mest bli att vi använder den då man ska göra i ordning hela kycklingar. Brukar ju bli så himla gott..
  Det är ju så enkelt när det sköter sig självt..
  MVh

  SvaraRadera
 2. Vi gör gärna mat, och speciellt då grytor, i vår lergryta. Roligt att se andra som oxå kockar i sin och dessutom bjuder på ett nytt recept som vi kan prova.

  SvaraRadera
 3. Jag har ingen lergryta men jag funderar på att skaffa mig en. Det är ju snart jul, ska kanske skriva upp det på listan ...

  Vad kul att du gjorde lemon curden och att det blev lyckat! :-)

  SvaraRadera
 4. Vad gott!! Nu blev jag sugen på en riktigt mustig gryta. Får dock bli utan lera, för det har jag ingen....

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.