onsdag 25 november 2009

Brytbröd med soltorkade tomater, örter och flingsalt

Vid det här laget har ni sett flera varianter av detta brytbröd. Bjuder på ännu en smaksättning; soltorkade tomater, örter och flingsalt.


Brytbröd med soltorkade tomater, örter och flingsalt

50 gram jäst

5 dl mjölk

3 msk ljus sirap

1 ½ tsk salt

1 dl soltorkade tomater

1 paket franska örter (fryst förpackning)

1 burk (250 gram) kesella

3 ½ dl grahamsmjöl

Cirka 10 dl vetemjöl


Ägg till pensling

Flingsalt att strö på brödet


Hacka de soltorkade tomaterna. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet, örterna, soltorkade tomaterna, mjölet och arbeta degen smidig. Jag använder mig av en hushållsassistent men det går bra att knåda degen för hand också. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda den lite. Dela degen i 24 bitar, forma till frallor och lägg ut 6x4 frallor på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla brödet med ägg och strö över flingsalt.

Grädda i 175-200 grader i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Du kan också sticka in en stektermometer. Brödet är klart när dess innertemperatur är 90 grader.

Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.

4 kommentarer:

  1. brytbröd är ju supergott- och med soltorkade tomater och örter i lär det vara fantastiskt! mmm..

    SvaraRadera
  2. Brytböd är fantastiskt gott, det verkar superdupergott med tomat i. :)

    SvaraRadera
  3. Brytbröd är trevligt. Av nån anledning tycker jag att det känns festligare än att bara rulla vanliga bullar.

    SvaraRadera
  4. Ser mkt goda ut - även saffranskakan innan.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.