fredag 13 november 2009

Smörgåstårta med lax och räkor och en ny variant av italiensk smörgåstårta

Lite sent omsider kommer nu bilder och recept på de smörgåstårtor som jag gjorde till fars dag; en med lax och räkor och den andra en variant av smörgåstårtan som jag gjorde när jag fyllde år (länk här)! Vår egen kamera har ju varit trasig och därför var min svägerska gullig och förevigade tårtorna med sin jobbkamera, som inte går av för hackor. Tänk om man hade en sådan! Vi har dock valt att fortsätta med en liten kompakt digitalkamera eftersom den i slutändan fyller vårt behov bäst.

Denna gång gjorde jag smörgåstårtorna med butiksbröd eftersom jag kom på att göra smörgåstårtorna sent på fredagen. Till den med lax och räkor använde jag både formfranska och danskt rågbröd och den italienska bara formfranska. Vi åkte med tårtorna till mina föräldrar och firade tre fantastiska pappor; min pappa, min man och min bror!


Smörgåstårta med lax och räkor


12 skivor formfranska/rostbröd

6 skivor danskt rågbröd

3 dl grönsaksbuljong


Fyllning/röra:

200 gram crabsticks

3 ägg

½ rödlök

1 knippe dill

1 dl majonnäs

1 liten burk creme fraiche

Citron

Salt

Peppar


Garnityr:

½ dl creme fraiche + 2 msk majonnäs

3 hårdkokta ägg

200 gram gravad lax

400 gram oskalade räkor som skalas

½ citron

Spenatblad

Dill


Koka äggen till röran och till garnityren. Hacka crabsticksen, tre av äggen och rödlöken. Hacka ner dillen och rör ner majonnäs, creme fraiche och smaka av med citron, salt och peppar. Skär bort kanterna på brödet. Lägg första lagret med rostbröd 2x3 och fukta med grönsaksbuljong. Bred på hälften av fyllningen. Lägg sedan på rågbrödet, fukta med buljongen och bred på resten av fyllningen. Lägg på de kvarvarande skivorna av rostbrödet och avsluta med ännu en fuktning med buljongen. Täck sedan över med plastfolie och låt tårtan dra över natten i kylskåp. Garnera tårtan dagen därpå!



Italiensk smörgåstårta


16 skivor formfranska/rostbröd

2 dl grönsaksbuljong


Fyllning/röra:

100 gram salami

1 dl soltorkade tomater

½ paket italienska örter (finns i frysdisken)

1 burk creme fraiche

100 gram färskost

Salt

Peppar


Dekoration/Garnityr:

50 gram färskost

100 gram salami

80 gram lufttorkad skinka

½ tomat

Oliver

½ apelsin

Ruccola


Hacka salamin och de soltorkade tomaterna. Blanda ner örterna, creme fraiche och färskost. Smaka av med salt och peppar. Gör en tårta med fyra lager á 1x4 skivor. Fukta mellan lagren och fördela röran. Täck över med plastfolien och låt dra i kylskåp över natten. Dekorera med salami, skinka, tomater, oliver, apelsin och ruccola.


6 kommentarer:

  1. Så gott det såg ut.
    Längesen man åt smörgåstårta..
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  2. vilken härlig blogg jag snubblade över. kramisar

    SvaraRadera
  3. Åhhhh smörgåstårta det har jag inte ätit sedan.. förra veckan haha :D

    SvaraRadera
  4. Oj, vad gott det ser ut. Det¨blir inte så ofta man gör smörgåstårta, men det är ju så gott!!

    SvaraRadera
  5. vilka fina!! det är så himla gott med smörgåstårta!

    SvaraRadera
  6. Åh, vilka godingar och vad sugen jag blev.

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.