Lite sent omsider kommer nu bilder och recept på de smörgåstårtor som jag gjorde till fars dag; en med lax och räkor och den andra en variant av smörgåstårtan som jag gjorde när jag fyllde år (länk här)! Vår egen kamera har ju varit trasig och därför var min svägerska gullig och förevigade tårtorna med sin jobbkamera, som inte går av för hackor. Tänk om man hade en sådan! Vi har dock valt att fortsätta med en liten kompakt digitalkamera eftersom den i slutändan fyller vårt behov bäst.
Denna gång gjorde jag smörgåstårtorna med butiksbröd eftersom jag kom på att göra smörgåstårtorna sent på fredagen. Till den med lax och räkor använde jag både formfranska och danskt rågbröd och den italienska bara formfranska. Vi åkte med tårtorna till mina föräldrar och firade tre fantastiska pappor; min pappa, min man och min bror!
Smörgåstårta med lax och räkor
12 skivor formfranska/rostbröd
6 skivor danskt rågbröd
Fyllning/röra:
3 ägg
½ rödlök
1 knippe dill
1 liten burk creme fraiche
Citron
Salt
Peppar
Garnityr:
½ dl creme fraiche + 2 msk majonnäs
3 hårdkokta ägg
½ citron
Spenatblad
Dill
Koka äggen till röran och till garnityren. Hacka crabsticksen, tre av äggen och rödlöken. Hacka ner dillen och rör ner majonnäs, creme fraiche och smaka av med citron, salt och peppar. Skär bort kanterna på brödet. Lägg första lagret med rostbröd 2x3 och fukta med grönsaksbuljong. Bred på hälften av fyllningen. Lägg sedan på rågbrödet, fukta med buljongen och bred på resten av fyllningen. Lägg på de kvarvarande skivorna av rostbrödet och avsluta med ännu en fuktning med buljongen. Täck sedan över med plastfolie och låt tårtan dra över natten i kylskåp. Garnera tårtan dagen därpå!
Italiensk smörgåstårta
16 skivor formfranska/rostbröd
Fyllning/röra:
½ paket italienska örter (finns i frysdisken)
1 burk creme fraiche
Salt
Peppar
Dekoration/Garnityr:
½ tomat
Oliver
½ apelsin
Ruccola
Hacka salamin och de soltorkade tomaterna. Blanda ner örterna, creme fraiche och färskost. Smaka av med salt och peppar. Gör en tårta med fyra lager á 1x4 skivor. Fukta mellan lagren och fördela röran. Täck över med plastfolien och låt dra i kylskåp över natten. Dekorera med salami, skinka, tomater, oliver, apelsin och ruccola.
Så gott det såg ut.
SvaraRaderaLängesen man åt smörgåstårta..
Trevlig helg
vilken härlig blogg jag snubblade över. kramisar
SvaraRaderaÅhhhh smörgåstårta det har jag inte ätit sedan.. förra veckan haha :D
SvaraRaderaOj, vad gott det ser ut. Det¨blir inte så ofta man gör smörgåstårta, men det är ju så gott!!
SvaraRaderavilka fina!! det är så himla gott med smörgåstårta!
SvaraRaderaÅh, vilka godingar och vad sugen jag blev.
SvaraRadera