söndag 19 juli 2009
Kycklinggratäng
Denna kycklinggratäng skapades av rester. Dagen innan hade vi ätit grillad kyckling med ris. Påföljande dag åkte ingredienserna ner i en gratängform och in i ugnen uppiffade tillsammans med bland annat bacon, ost och parmesan. Låter nog inte som världens nyttigaste rätt men jag kan kanske vinna till mig lite poäng från nyttighetsjägarna (något som jag bevisligen inte är med tanke på rätterna i denna blogg) och berätta att gratängen även innehåller några morötter! Ber om ursäkt för den fula bilden, någon hann snylta ur gratängen innan jag hann med att fota!
Kycklinggratäng, 4 portioner
25 gram smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ paket bacon
2 morötter
1 bit rotselleri (kanske 50-100 gram)
½ dl vetemjöl
6 dl mjölk
½ grillad kyckling (runt 300 gram kycklingkött)
Salt
Peppar
Ev. grillkrydda
7 dl kallt kokt ris
1 ½ dl riven ost
2 ½ dl riven ost
1 dl riven parmesanost
Hacka löken och riv/pressa vitlöksklyftorna. Fräs de i smöret i en stekpanna tillsammans med strimlad bacon. Skala morötterna och rotsellerin och skär de i tärningar. Häll över dessa i pannan och låt fräsa i några minuter. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt mjölken om några minuter (mjölet ska inte ta färg) lite i taget och rör om hela tiden. Låt det hela koka tills såsen har tjocknat och låt sedan bara sjuda på plattan i några minuter. Skär sedan kycklingen i bitar och blanda ner i såsen. Smaka av med salt, peppar och grillkrydda.
Bred ut det kokta riset i botten på en gratängform. Häll på kycklingröran, strö på osten och parmesanosten. Grädda gratängen i cirka 25 minuter på 175 grader.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det lät väldans gott må jag säga, måste jag absolut prova någon dag perfekt middagstips! :)
SvaraRaderaSpännande ingredienser med morötter och rotselleri! Verkar riktigt gott ju! Måste prova!
SvaraRaderakan man stecka kycklingen i pannan istället för att grilla den?
SvaraRaderaNadia: Det går helt säkert alldeles utmärkt att göra så! Lycka till!
SvaraRadera