torsdag 16 juli 2009

Hjärtformade frallor med soltorkade tomater och timjan

Jag bakar en hel del matbröd hemma eftersom vi tycker att det är godare än butiksköpt. Det behöver inte heller ta speciellt mycket tid. Bakar man en gång i veckan så bakar man så att det räcker hela veckan. Dessa hjärtformade frallor skulle kunna passa bra som t.ex. kuvertbröd på en buffé. Jag har tagit ut frallorna med hjälp av ett pepparkaksmått. Smaksättningen är fri! Neutrala, med rårivna morötter, brödkryddor…. Denna gång lyxiga medelhavsinspirerade med soltorkade tomater och timjan.


Hjärtformade frallor med soltorkade tomater och timjan, cirka 40 hjärtformade frallor

50 gram jäst

5 dl vatten

1 ½ tsk salt

2 msk flytande honung

½ dl olivolja

2 msk hackad färsk timjan

1 dl soltorkade tomater

1-1 ½ dl creme fraiche

2 dl fint rågmjöl

Cirka 15 dl vetemjöl


Hacka de soltorkade tomaterna. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och häll över jästen lite i taget så att jästen löses upp. Tillsätt salt, honung, olivolja, timjan, soltorkade tomater och creme fraiche. Rör om och tillsätt sedan mjölet, börja med rågmjölet. Knåda degen tills den lossnar från bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut bröd med ett pepparkaksmått. Låt bröden jäsa i ytterligare 20 minuter på en plåt under en bakduk. Grädda bröden i 7-9 minuter i 200-225 grader.


16 kommentarer:

  1. åh, här fanns det mer fyllda bröd, mums (tittade nyss in på kryddburken). så fint det såg ut med hjärtan :)

    SvaraRadera
  2. Oj vilken härlig blogg, den här hamnar under favoriter!

    SvaraRadera
  3. Mysig blogg du har och vad söt med hjärtansbröd. Dom måste jag testa att göra en dag. Jag älskar soltorkade tomater i bröd, det är ljuvligt.

    SvaraRadera
  4. Åhh....jisses så söta!!
    GODA verkar dom också!!
    Håller med dig om att det faktiskt inte tar så lång tid att baka själv...förstår inte varför jag inte gör det oftare?
    Det blir billigare,godare,och inga konstiga tillsatser...
    Jag ska skärpa mig!


    Ha en bra dag!!

    SvaraRadera
  5. Åh vad söta, soltorkade tomater & timjan låter som en jättegod kombo!

    SvaraRadera
  6. Vilket smart tips, dom ser verkligen så himla söta och goda ut. Måste testas.

    Hoppas du får en bra dag!

    SvaraRadera
  7. Vad fina! Och gott med soltorkade tomater i, jag tycker det är en höjdare i bröd!

    SvaraRadera
  8. Åh vad fina. Vilken rolig idé att göra frallorna som hjärtan :)

    SvaraRadera
  9. Mmm vilka goda frallor , gud så fikasugen jag blev :)

    SvaraRadera
  10. Åh vad fina dom blev :D Vad kul med hjärtbröd, det ska jag absolut prova någongång!

    SvaraRadera
  11. Åh, vilka söta bullar! Och riktigt goda ser de ut!!!

    //Linda

    SvaraRadera
  12. Åhh, vilka fina bröd!
    Tänk att man alltid blir så glad bara något har formen som ett hjärta!

    Hälsningar
    Mia

    SvaraRadera
  13. Glad att jag spårade in på din sida! :) Jisses vilka gulliga hjärtanbröd! Perfekt, vi ska ha kräftskiva nu på Lördag och dessa ska bakas! :) Tack

    SvaraRadera
  14. Hej frostros.
    jaa, jag är åxå jätteglad för att
    jag hittade hit till din fantastiskt hemtrevliga sida med recept och bilder m m ....
    Jag har åxå spritt länken vidare till mina bakande och matglada vänner på facebook m fl ställen.
    Jag har bakat ditt vetebröd flera ggr och alltid med gott resultat. Men boxen o frysskåpet är tomt igen! Denna gång letar jag efter ett saftigt och välsmakande matbröd. Jag kommer från Kiruna m o och däruppe är hembakt matbröd ett måste ....
    Tack för din fina sida .....
    kram från irre

    SvaraRadera
  15. Hej Irene! Vad roligt att du är en trogen besökare och tack för att du skriver och berättar det! Ja, jag märker att det ramlar in folk från Facebook då och då, så skoj!

    Mina egna favoriter i brödväg är solrosbröd utan knåd, tekakor och bröd med kvarg/kesella. Matbröd passar att krydda med örter eller sotorkade tomater medan frukostbröd tycker jag är godast neutralt eller med brödkryddor. Välkommen att botanisera bland http://frostrosor.blogspot.com/search/label/matbr%C3%B6d

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.