torsdag 14 maj 2009

Potatisgratäng


Älskade potatisgratäng! Den passar till det mesta, uppskattas av de flesta, ett säkert kort helt enkelt!
Ibland förkokar jag potatisen i mjölk. På så sätt blir gratängen klar snabbare och suger inte i sig så mycket grädde. Väljer man att förkoka potatisen på spisen går det bra att byta ut en del av grädden mot mjölk. Men denna gång hoppade jag över det momentet och gjorde gratängen direkt i ugnsformen.


Potatisgratäng, 4 portioner
10 medelstora potatisar
1 gul lök
5 dl vispgrädde
Smör
Salt
Svartpeppar

Skala potatisen och löken och skiva de tunt. Smörj ugnsformen och varva sedan potatis och lök i den. Salta och peppra och vänd runt allt. Häll över grädden och ställ i ugnen på 200-225 grader i cirka 45 minuter. När 15 minuter av tiden återstår; ta ut formen och vänd runt potatisen och ställ tillbaks igen tills gratängen är klar.

Tips!
Du kan variera gratängen genom att tillsätta riven vitlök eller ost!

4 kommentarer:

 1. Förkokar alltid min potatisgratäng på spisen, blir så mycket krämigare och godare i mitt tycke. Kom på att vi faktiskt inte ätit potatisgratäng till grillat än i år, så det får det nog bli nästa gång vi grillar kött.

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 2. Potatisgratäng gör vi alldeles för sällan. Det är ju så gott!

  Hittade en ny blogg att besöka tack vare dig - En sida med mat. Hittade kakan och den ser onekligen ut att vara samma :o). Ska avnjuta ikväll!

  //Linda

  SvaraRadera
 3. Det är ju så gott med potatisgratäng..
  Jag älskar potatis i alla formen...

  SvaraRadera
 4. Potatisgratäng är en av mina storfavoriter, tyvärr har jag en sambo som hatar det och vägrar äta det. Så det blir inte lagat så ofta tyvärr, känns onödigt att göra en hel gratäng till bara mig. Fast ibland kan jag inte låta bli ;)

  Hm, undrars om jag kanske ska laga det ikväll bara därför. Fast då får jag sätta igång med detsamma :P

  Kram och hoppas du har en trevlig helg!

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.