tisdag 19 maj 2009

Bröllopsdag med romantisk middag och cupcakes

Igår firade jag och min man bröllopsdag. Vi har varit gifta i sju härliga år! Min man uppvaktade mig med röda rosor och choklad och jag lagade middagen och till efterrätt mumsade vi på cupcakes med nougatfyllning- och frosting.
Jag fann inspiration till middagen från
Matplatsen . Till såsen använde jag whiskeyessens då vi inte dricker whiskey. Det fungerade väldigt bra, så prova gärna det! Såsen var överhuvudtaget en riktig succé, jag överträffade mig själv där!
Cupcakesen blev rätt så mastiga i mitt tycke men min man lovordade speciellt frostingen. Receptet till de hittade jag på bloggen
Heavenly Cupcakes där de kallas för NougatChip Cupcakes.

Baconlindad och vitlöksostfylld fläskfilé med rostad potatis, morötter och äpplen serverad med en whiskey- och pepparsås

Baconlindad och vitlöksostfylld fläskfilé
1 fläskfilé
1 paket bacon
½ ask philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
Persilja
Salt
Peppar

Rostad potatis, morötter och äpplen
4 potatisar
2 morötter
1 äpple
Olja
Salt
Peppar
Grillkrydda

Whiskey- och pepparsås
Smör
½ vitlöksklyfta eller schallotenlök
2 tsk balsamvinäger
2 tsk tomatpuré
2 tsk apelsinmarmelad
½ köttbuljongtärning
3 dl vatten
1 (knapp) tsk mortlad pepparblandning (svart, vit, grön, rosé och sechuan)
1,5 dl vispgrädde
Salt
Eventuellt Maizena till redning

Skär potatis, morötter och äpplen i klyftor. Lägg de på en stor ugnsplåt och salta och peppra. Häll över olivolja och vänd runt allt. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter. Under tiden putsa fläskfilén och skär en skåra i mitten av den där du ska ha fyllningen. Salta och peppra runt hela filén Blanda philadelphiaost, vitlöksklyfta, persilja, salt och peppar och fyll fläskfilén med detta. Linda baconskivorna runt hela filén. Ta ut ugnsplåten, gör plats i mitten för filén och ställ in allt i ytterligare 15 minuter eller tills köttets innertemperatur är 68 grader. När du ställer in fläskfilén sänker du ugnets temperatur till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt balsamvinäger, tomatpuré och apelsinmarmelad och låt detta fräsa en liten stund. Häll över vatten och buljongtärning. Lägg ner peppar. Låt koka ner en stund. Smaka av med salt. Häll över grädden och när såsen kokar upp på nytt, var beredd med redning så att grädden inte skär sig.


9 kommentarer:

  1. Jag har tänkt göra fler "Ruth" Nu när jag vet hur jag ska göra kommer jag förhoppningsvis lyckas bättre med sömmarna :) Så om du vill kan jag göra en till dig.

    Anledningen till att jag skrev att hon är lite "ömtålig" är att jag inte vill att någon ska känna sig lurad om dom köper en docka som sedan skulle gå sönder efter mycket lek.

    "Riktiga" leksakstillverkare antar jag testar sina leksaker ordentligt för hur mycket slitage dom tål, och eftersom jag inte har någon liten huligan-unge här hemma så kan jag inte testa det ;)

    SvaraRadera
  2. Du är välkommen att höra av dig :) Och önska färger på tråd m.m. går jättebra. Jag ska göra mitt yttersta för att få den så hållbar som möjligt :)

    SvaraRadera
  3. Det där är ju så gott, såsen har jag dock inte prövat..
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  4. Grattis på bröllopsdagen!

    SvaraRadera
  5. Nej men jisses så gott det såg ut!!
    Och Grattis i efterskott till er bröllpsdag!!

    Ha en trevlig helg!
    Kram Åsa!

    SvaraRadera
  6. grattis till bröllopsdagen! det verkade vara ett bra såsrecept- min man älskar whiskey så det här ska vi pröva!

    SvaraRadera
  7. Grattis i efterskott och hoppas ni fick en fin dag med all god mat!!
    Själv firar vi 6år i sommar..
    Ha en trevlig helg!
    KRAM

    SvaraRadera
  8. Oh grattis på bröllopsdagen, och vilken god dag Ni hade, mums :) !

    Jo den var så god lyx chokladkakan, måste du absolut testa baka! Perfekt som efterrätt med gräddglass mums :)

    Ha en fortsatt härlig helg Anna!

    SvaraRadera
  9. Åh grattis i efterskott! Va mysigt och vilken härlig middag ni fick tillsammans!!

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.