God kväll i stugorna! Ny vecka igen – både veckorna och helgerna
går ju i rasande fart och i lördags bockade vi av en av våra gudsöners
födelsedagskalas och min pappas födelsedag. Pappa firade vi här hemma med
pannkaksparty! Svettigt att stå och grädda pannkakor på 2 liter smet! Kände mig
fräsch som en vårdag efter det!
Där ute är det dock ingen vår längre – körde i snöslask i 30
km/h på motorvägen hela vägen till jobbet i morse för att alla andra maskade
sig. Hälften av stockholmarna måste ha bytt till sommardäck redan?!?!
Idag känner jag att jag är på mitt generösa humör – och bjuder
på receptet på en knäckig äppelkaka med vit choklad! Gaahh, så god den är! Receptet är en skatt! Gästerna brukar inte kunna sluta äta kakan! Och så löjligt enkel den är att göra! En impa-kaka helt enkelt.
Dock är detta med bakrecept-uppdateringar inte
så vanligt förekommande på bloggen längre. Det är ganska sällan det bakas
numera i Frostis kök. Så länge jag får min dagliga dos av mörk choklad (vi
säger väl 2 bitar, fast det egentligen rör sig om en ¼ kaka) så är jag nöjd! Händer
dock då och då att jag överraskar alla mina killar här hemma – och det brukar
uppskattas!
På bilderna har jag gjort ett halvt recept mjölkfri
äppelkaka i den stora hjärtformen. I de små hjärtformarna är det glutenfri
äppelkaka, även där har jag halverat receptet.
Knäckig äppelkaka med vit choklad, lätt att göra glutenfri
och mjölkfri
5 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
75 gram vit choklad (ev. mjölkfri vit choklad gjord på
risdryck)
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl råsocker
2 ½ dl vetemjöl (för glutenfritt alternativ byt ut mot 1 ½ dl
kokosnötsmjöl eller mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg
Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg
äppeltärningarna i en smord pajform. Pudra över kanel och kardemumma. Hacka
chokladen och strö över. Smält smöret/margarinet och låt svalna. Blanda mjöl,
bakpulver, vaniljsocker och råsocker i en egen bunke. Rör ner matfettet och ett
uppvispat ägg i smeten. Bred smeten över äpplena och ställ formen i den nedre
delen av ugnen. Grädda på 200 grader i 30-35 minuter. Använder du mindre
formar, kortas gräddningstiden något. Du ser när kakan börjar bli gyllenbrun. Servera
kakan med glass eller vaniljsås.
Förlåt att ni blir utan en bild på kakan upplagd på ett snyggt fat, en härlig glasskula som smälter över den och en snygg silversked som lyxar till det hela ännu lite extra. Minneskortet på kameran blev nämligen fullt! En matbloggares vardag!
Vad gott med vit choklad, äpplen och kanel! Tänk en vintervariant på gino med det... Nä, nu flög tankarna iväg! Jag klarar mig fint utan silverskeden och glassen, jag tar hela pajen, jag ;)
SvaraRaderaHaha, du är för härlig Sara!
RaderaMmm, låter verkligen gott och att ha i vitchoklad gör det lyxigare.
SvaraRaderaJa, vit choklad är gott... men det gäller att inte överdosera... blir övermäktigt sött annars.
RaderaMums så gott :) Ha en bra dag :)
SvaraRaderaTack detsamma Ida!
RaderaDet var längesedan jag bakade med vit choklad nu! Ser gott ut :)
SvaraRaderaTack Amy!
RaderaOj Oj Oj vad gott det låter och ser ut....
SvaraRaderaJa, och det var det ju också!
RaderaMen va gott!
SvaraRadera