måndag 17 mars 2014

Knäckig äppelkaka med vit choklad (lätt att göra glutenfri och mjölkfri)


God kväll i stugorna! Ny vecka igen – både veckorna och helgerna går ju i rasande fart och i lördags bockade vi av en av våra gudsöners födelsedagskalas och min pappas födelsedag. Pappa firade vi här hemma med pannkaksparty! Svettigt att stå och grädda pannkakor på 2 liter smet! Kände mig fräsch som en vårdag efter det!

Där ute är det dock ingen vår längre – körde i snöslask i 30 km/h på motorvägen hela vägen till jobbet i morse för att alla andra maskade sig. Hälften av stockholmarna måste ha bytt till sommardäck redan?!?!

Idag känner jag att jag är på mitt generösa humör – och bjuder på receptet på en knäckig äppelkaka med vit choklad! Gaahh, så god den är! Receptet är en skatt! Gästerna brukar inte kunna sluta äta kakan! Och så löjligt enkel den är att göra! En impa-kaka helt enkelt.  
Dock är detta med bakrecept-uppdateringar inte så vanligt förekommande på bloggen längre. Det är ganska sällan det bakas numera i Frostis kök. Så länge jag får min dagliga dos av mörk choklad (vi säger väl 2 bitar, fast det egentligen rör sig om en ¼ kaka) så är jag nöjd! Händer dock då och då att jag överraskar alla mina killar här hemma – och det brukar uppskattas!

På bilderna har jag gjort ett halvt recept mjölkfri äppelkaka i den stora hjärtformen. I de små hjärtformarna är det glutenfri äppelkaka, även där har jag halverat receptet.

Knäckig äppelkaka med vit choklad, lätt att göra glutenfri och mjölkfri

5 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
75 gram vit choklad (ev. mjölkfri vit choklad gjord på risdryck)
100 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
2 dl råsocker
2 ½ dl vetemjöl (för glutenfritt alternativ byt ut mot 1 ½ dl kokosnötsmjöl eller mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg


Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Lägg äppeltärningarna i en smord pajform. Pudra över kanel och kardemumma. Hacka chokladen och strö över. Smält smöret/margarinet och låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och råsocker i en egen bunke. Rör ner matfettet och ett uppvispat ägg i smeten. Bred smeten över äpplena och ställ formen i den nedre delen av ugnen. Grädda på 200 grader i 30-35 minuter. Använder du mindre formar, kortas gräddningstiden något. Du ser när kakan börjar bli gyllenbrun. Servera kakan med glass eller vaniljsås.
Förlåt att ni blir utan en bild på kakan upplagd på ett snyggt fat, en härlig glasskula som smälter över den och en snygg silversked som lyxar till det hela ännu lite extra. Minneskortet på kameran blev nämligen fullt! En matbloggares vardag! 

11 kommentarer:

 1. Vad gott med vit choklad, äpplen och kanel! Tänk en vintervariant på gino med det... Nä, nu flög tankarna iväg! Jag klarar mig fint utan silverskeden och glassen, jag tar hela pajen, jag ;)

  SvaraRadera
 2. Mmm, låter verkligen gott och att ha i vitchoklad gör det lyxigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vit choklad är gott... men det gäller att inte överdosera... blir övermäktigt sött annars.

   Radera
 3. Mums så gott :) Ha en bra dag :)

  SvaraRadera
 4. Det var längesedan jag bakade med vit choklad nu! Ser gott ut :)

  SvaraRadera
 5. Oj Oj Oj vad gott det låter och ser ut....

  SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.