torsdag 9 januari 2014

Kolasås, hemkokt


God kväll!

Torsdag – tjoho! Full fart mot en ledig helg! Den ser jag framemot!

Här kommer helgtips till lördagsgottis eller varför inte som avslutning på söndagsmiddagen! Vi har ibland efterrätt på söndagarna och i söndags blev det glass, färsk ananas och hemkokt kolasås – slurp! Kolasåsen kan man göra med grädde eller med havregrädde. Vi gjorde på havregrädde, så att hela familjen kunde äta den. Sanslöst gott att hälla den varma såsen över glassen! Och snabbt går det också!
Här kommer receptet!

Kolasås

1 ½ dl grädde (havregrädde eller vispgrädde)
50 gram smör (eller mjölkfritt margarin)
75 gram farinsocker (även råsocker går bra och då blir såsen ljusare i färgen och får en lite mildare ton)

Blanda grädde, smör och socker i en kastrull. Värm upp under omrörning tills sockret löst upp sig. Koka därefter blandningen tills såsen tjocknar, det märks tydligt. Du kan låta det koka men rör om då och då. Det går fortare om såsen stormkokar än om du rör mycket och bara låter det småputtra. Servera såsen till glass!


TIPS! Överbliven kolasås – Kolasåsen ska förvaras i kylskåp och där stelnar den. Om du kör såsen i mikro i några sekunder så blir den flytande igen.



Tidigare inlägg på temat glass:

Knaprig havrecrunch >>

Chokladsås >> 
 
3-minuters glass >>

Bärspett med
marshmallows
och glass >> 

Fixa en egen
glassbar
till kalaset >>

8 kommentarer:

  1. Vad gott med kolasås - kul med något annat än karamelliserad mjölk. Hur gott det än är :D Jag äter precis vaniljglass med chokladglazevinäger. Låter märkligt som tusan men den lilla syran är faktiskt väldigt god till den söta glassen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, själv brukar jag aldrig äta kolasås på karamelliserad mjölk, förmodligen för att mina killar inte tål mjölkprodukter, så jag gör ofta mjölkfritt också ändå.

      Radera
  2. Mums för kolasås och vi håller helt med Sara, för visst är den på kondenserad mjölk god men all omväxling behövs!

    Hoppas helgen blir riktigt bra,
    kramar

    SvaraRadera
  3. Kinuskisås som vi säger,Så gott!!!

    SvaraRadera
  4. Vilken tur att jag kikade in till dig idag :-) Jag som ska ha tjejmiddag ikväll och har klurat lite på efterrätt. Nu hittade jag din kolasås, sedan havrecrunch och nu ska jag bara tillsätta lite frukt och glass/grädde så har jag efterrätten klar!! Supertips!!
    Tack för all inspiration och ha en riktigt skön fredagkväll!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät gottigt! Hoppas ni fick en riktigt härlig kväll!

      Radera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.