tisdag 20 september 2011

Höstragu med kantareller, sidfläsk och äpplen med tillhörande balsamicosirap

 God afton på er! Snart god natt!
Och oj vad det ramlar in kommentarer! Ni var ju där, jag visste väl det hela tiden! Ni tog nog mitt senaste inlägg som en pik *himlar med ögonen*! Tack alla, fick en boost där av er! Ni som själva bloggar vet ju att det ger en kick när man får lite respons tillbaks! Vill också säga att alla är mer än välkomna att läsa inläggen och hitta inspiration, oavsett om ni lämnar en kommentar eller inte. Själv surfar jag på en himlans massa bloggar varje dag och är inte den duktigaste på att kommentera alla gånger, jag heller!

Nog om det nu… vill visa er två saker. Först får ni receptet på ett superhärligt säsongstillbehörså här på höstkanten. Vi kan kalla den en ragu innehållandes kantareller (gula eller trattisar), sidfläsk (eller bacon) och äpplen. Till den ska ni koka en ljuuuuuvlig balsamicosås på balsamvinäger, honung och vitlök. Den blir som en sirap när den kokar ner och man behöver bara ringla en tesked över ragun. Och detta är inte svårt alls! Ni kan servera det till en bit kött eller kyckling ELLER till nykokt pasta. Gott och snabbt och riktigt lyxigt!
Det andra, som jag vill bjuda på är en myspysbild! Idag hade vår gulliga granne varit förbi och lämnat en kasse äpplen! Det tackar vi för då vi inte har något äppelträd själva. Min man hade snott ihop en äppelkaka, som hela familjen njöt av tidigare ikväll i ljussken. Så mysigt att komma hem och fika efter att ha storhandlat.
Ha nu en fin vecka, vet inte om vi skrivs igen förrän mot slutet av veckan!

Höstragu med kantareller, sidfläsk och syrliga äpplen, 4 portioner

400 gram rimmad sidfläsk (eller bacon)
400 gram kantareller/trattkantareller
2 syrliga äpplen
Smör, mest för smaken
Salt
Peppar

Tärna sidfläsken och äpplena. Smält smör i en panna, lägg i sidfläsktärningarna och låt steka så att de får färg. Tillsätt svampen och låt steka med. Avsluta med äppeltärningarna. Låt inte steka för mycket så inte äpplena blir mosiga. Smaka av med salt och peppar.


Balsamicosirap med honung och vitlök, 4 portioner

1 dl balsamvinäger
½ dl flytande honung
1-2 pressade vitlöksklyftor (beroende på storlek)

Häll upp balsamvinäger, flytande honung och pressad vitlök i en kastrull. Koka upp såsen och koka så att den tjocknar. Det är viktigt att inte stormkoka den för då blir det knäck och vitlöken bränns. Men småkoka lite lagom, tar väl runt 3 minuter. Ringla över höstragun!

4 kommentarer:

  1. Visst är det fint med så goda grannar. Vår granne kom med två påsar fyllda med kantareller igår och ett löfte om trattkantareller så fort de hade torkat... Då blir man glad:)

    SvaraRadera
  2. Fast det gör lite ont i själen att erkänna att hösten är här, så dyker det upp en massa god mat i alla fall!
    Och du, även om jag inte alltid hinner kommentera, så kikar jag in hos dig dagligen :-)

    SvaraRadera
  3. Du behöver inte skala eller kärna ur äpplena, bara klyfta och slänga i hinken. Japp du kan ha hinken i rumstemp, men jag ställde ut den i förrådet så inte mina katter skulle hoppa ned i den!! Den ska inte kokas och sockret rör du ut, rör och rör och rör tills det löst sig. Första gången jag gjort musten och det lär inte bli sista..Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Visst! Statistiknerd som man är så kan man ju undra varför fler inte lämnar kommentarer. Oftast samma som skriver. Alltid roligt med lite feedback! Försöker faktiskt skriva något på de bloggar jag kikar in på.

    Ragun låter ju ljuvligt god! Kan verkligen tänka mig baaara den!!:)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.