fredag 16 september 2011

Apelsinbrownies

 Veckan går så snabbt nu sedan jag började jobba! Och även fredagskvällen lider mot sitt slut. Här hemma blev det hämtpizza till middag och därefter fylldes skålen med potatisskruvar och vi satt i soffan och myste, mumsade och tittade lite på tv. Innan klockan var slagen halv åtta sov båda småkillarna! Jag har inte riktigt hunnit göra efterforskningar beträffande helgvädret men ser det inte alltför tokigt ut så planeras en svamputflykt imorgon, med förhoppningsvis något större svamplycka jämfört med förra gången. I förra inlägget skyltade jag med apelsinbrownies som ni nu ska få receptet på! Eventuellt ligger det receptet redan på bloggen, väldigt långt bak i tiden i så fall. Men dessa blir så goda att receptet tål att publiceras både en och två gånger. Kladdkaka i långpanna med glasyr på och apelsinsmak därtill! Så kan vi sammanfatta dessa kakor! Vill också uppmärksamma om att denna kaka går alldeles utmärkt att göra mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin! Gott blev det så också och sonen kunde äta kakan han också!

Jag vill önska er alla en finfin helg och samtidigt tacka för alla fina kommentarer som ni lämnar! Ni är för goa! Tack också alla ni som kikar in här regelbundet men inte skriver någon kommentar. Jag ser nog er också! Lämna en liten hälsning någon gång vetja!
Vad tycker ni, ska jag inte ta tidningen av Hembakat (som jag fick av mina vänner i presentkorgen) och ligga lite och bläddra i den innan jag somnar? Då får jag nog en massa inspiration och goa saker att drömma om inatt! Fast först ska jag halsa några glas vatten, pizza gör ju at man blir såå törstig!

Ha det så gott till nästa gång!

Apelsinbrownies, 24-30 st beroende på storlek

Kladdkaka i långpanna:
175 gram smält smör
6 msk kakao
5 dl strösocker
Rivet skal av 2 apelsiner
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Kakaoglasyr med apelsin:
2 msk kakao
60 gram smält smör
3 ½ dl florsocker
4 msk saft av pressa apelsin
2 tsk vaniljsocker

Rör ner kakao, socker och rivet apelsinskal i det smälta smöret. Vispa ner äggen och rör till sist ner vetemjöl-bakpulver-vaniljsocker-blandningen. Lägg bakplåtspapper i en stor svart långpanna så att kanterna täcks. Häll över smeten i en långpanna och grädda i mitten av ugnen, 175 grader. Kakan ska när den är klar ha en torr yta och kännas kladdig inuti. Detta tar cirka 15 minuter. Låt kakan svalna. Blanda alla ingredienserna till glasyren till en jämn smet och bred över den kalla kakan. Skär kakan i rutor eller trianglar. Om kakan känns kladdig att skära i bitar kan du frysa in den först och sedan skära i bitar.

7 kommentarer:

  1. Det är verkligen lyxigt att sitta och läsa en tidning, och då menar jag läsa och inte hetsbläddra;) Det ser sååå gott ut, älskar apelsinchoklad!

    SvaraRadera
  2. Godare brownies får man leta efter! Tack för både kaka o recept! :-)

    SvaraRadera
  3. Låter som en perfekt fredagkväll, pizza och Tvmys, det är så det ska vara ;)Men du har rätt i att det gör en SÅ törstig, måste alltid gå upp mitt i natten och dricka vatten efteråt >.< Browniesen ser riktigt goda ut <3

    SvaraRadera
  4. Åhh, så gott det ser ut! Verkligen fina!

    SvaraRadera
  5. Sanna: Haha, ja, det där med hetsbläddra kan jag väldigt väl. Fast igår kväll blev det faktist äkta läsning! :-D

    Svägerskan: Roligt med gott betyg!

    Alexandra - Kärlek på tallrik: Skönt att man inte är ensam om sitt vattenhalsande efter en pizza!

    Hovkonditorn: Tack snälla!

    SvaraRadera
  6. De såg minsann goda ut! Perfekt när det blivit sådär höstigt ute med choklad och apelsin kakor. Ha en finfin helg du!

    SvaraRadera
  7. Det där måste jag nog prova!
    Tidningen Hembakat är UNDERBAR =)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.