tisdag 19 oktober 2010
Kolakakor
Vissa recept har hängt med sedan urminnestider, nästan i alla fall! Detta kakrecept på kolakakor (kolasnittar, sirapskakor, sirapssnittar eller vad man nu väljer att kalla de) följde jag när jag gjorde mitt livs första kolakakor. Det var på en hemkunskapslektion i mellanstadiet. Alltsedan har jag varit detta recept troget med den modifieringen att jag ibland justerar sammansättningen smör-mjöl aningen för att antingen få kakorna antingen knapriga eller sega. Denna gång blev det de knapriga! Och de gick bland kollegorna i torsdags på fikat när jag var på jobbet och hälsade på och visade upp nytillskottet.
Har ni några recept som hängt med länge, som ni bakar/lagar efter gång på gång?
Kolakakor
200 gram mjukt smör
1 ½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Blanda alla ingredienserna. Rulla ut degen till drygt fingertjocka längder (det blir mellan 4 och 6 stycken längder). Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper och platta till längderna lätt. Grädda mitt i ugnen på cirka 200 grader i 12 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de kallnat.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag har ett favvo-recept på sockerkaka, som jag använder ofta. Dock varierar jag smaksättningen i det oändliga :D
SvaraRaderaNått som är återkommande här är kolasnitt och drömmar..
SvaraRaderaAng din fråga om kakorna med lemon curd så lägger du på lemon curd när kakorna och lemon curden svalnat..