söndag 31 oktober 2010

Tomat- och timjansoppa

Ja, så rullade dagarna på utan något nytt blogginlägg på ett par dagar. Uppehållet beror på att jag haft fullt upp med dopförberedelser i form av bland annat bakning. Och igår, lördag, döptes vår yngste son och efteråt bjöd vi på Afternoon Tea. Jag bakade scones i församlingslokalens bänkugn utan plåt. Därtill krävdes det uppfinningsrikedom när det enda ugnsgallret som fanns att tillgå var på tok för litet för ugnen. Ställde in en upp och nedvänd gryta i botten på ugnen och ugnsgallret där och sconesen på ett bakplåtspapper. Tjohej vad bra det gick! Jag får ta och skriva ett längre inlägg med allt vi bjöd på i matväg och inte att förglömma våra tre olika slags téer som serverades ur kanna! Men ni får ge er till tåls tills jag får lite foton av i alla fall svägerskan. Själv hade jag fullt upp med att serva och umgås med våra fantastiska gäster!
Jag älskar även festförberedelserna och flera kvällar eller egentligen nätter också gick åt till att koka lemon curd, rulla kardemummatryfflar och baka morotstårtor. P4s ”Karlavagnen” och ”Vaken” höll mig sällskap när resten av familjen sov! Gillar ni också att vara uppe sent och pyssla?

Här kommer i alla fall fredagens middag; en tomatsoppa med timjan som serverades tillsammans med en varm smörgås med pesto, salami och ost. Soppor är perfekta att tillaga i förväg! Det passade perfekt eftersom jag åkte till festlokalen för att duka på fredagskvällen! Med hjälp av några enkla ingredienser, som de flesta säkert har hemma i skafferiet, trollar man enkelt fram en god soppa!

Tomat- och timjansoppa, 4-6 portioner

½ dl olivolja
2 gula lökar
1-3 vitlöksklyftor (lite efter tycke och smak)
1 kruka timjan (jag använde även stjälken) alternativt 1 msk torkad timjan
2 burkar krossade tomater
1 ½ liter vatten
2 buljongtärningar
1 ½ tsk salt
1 tsk socker
svartpeppar
1 dl grädde + 1 dl creme fraiche (alternativt 2 dl av något av dessa), kan uteslutas
4 färska tomater

Skala och skär löken i stora bitar. Fräs lök och timjan i kastrull på svag värme tills löken är genomskinlig. Redan nu anar du hur god soppan kommer att bli! Häll över lök, timjan och vitlöksklyftor i mixerbunken och mixa till mos. Lägg därefter tillbaka i kastrullen. Mixa krossade tomater och lägg ner dem i kastrullen. Tillsätt därefter salt, socker och svartpeppar, buljontärningarna och vattnet. Koka gärna vattnet i vattenkokaren så kokar soppan upp snabbare. Låt soppan koka kraftigt i minst 20 minuter, gärna 30 minuter. Mixa under tiden de färska tomaterna med mixerstaven, använd skal och allt! Häll i grädde och creme fraiche och koka upp soppan men inte mer. Slå till sist i de mixade tomaterna och servera! Det är gott med en varm smörgås till!

10 kommentarer:

  1. Soppa, jag blir så glad när jag ser intressanta och goda soppor. Vi äter för lite soppa, det är ju så vansinnigt gott :)

    SvaraRadera
  2. Vad god den ser ut! Precis en sån soppa som jag skulle vilja prova att långlaga i ugn.

    SvaraRadera
  3. Alla: Ja, denna soppa är verkligen oslagbar i all sin enkelhet! Testa testa!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Nu står soppan på spisen o puttra.
    Jag tästar att mixa soppan på slutet, tillsätter sen grädden.
    Återkommer med resultatet!

    SvaraRadera
  5. oj då, glömde att presentera mig. Jag heter Carina o har upptäckt din fina blogg..... måste gå och kolla till soppan

    SvaraRadera
  6. Hej Carina! Vad spännande! Nästan som live-rapportering! Nu väntar jag spänt på slutresultatet! Den här soppan älskar vår familj. Dessutom har vi bjudit andra på den vid flera tillfällen, alltid med glada "Åh, vad gott!"-tillrop! Vad tyckte du?

    SvaraRadera
  7. soppan blev sååå god! I dag förvandlade jag den till fisksoppa!
    Tillsatte färska blomkålsbuketter, röd chili,mangoldstjälkar som fick puttra några minuter. La ned torskrygg, och vips blev det en supersmarrig fisksoppa. Min man o jag åt under tystnad!

    SvaraRadera
  8. carina: Vad roligt att ni tyckte om den! Och vilket härligt, kreativt upplyft den fick som en fisksoppa! Tack för rapporten!

    SvaraRadera
  9. Din kommentar "Redan nu anar du hur god soppan kommer att bli!" gör ju att man bara måste testa denna - fast jag normalt inte gillar tomatsoppa. :)

    SvaraRadera

Jag blir extra glad över din kommentar!
Har du provbakat/provlagat ett recept, lämna gärna en hälsning, så vågar fler testa!
Jag besvarar alla frågor som dyker upp i kommentarerna, oftast inom ett dygn men ibland kan det dröja lite längre tid.